Privreda

Ambalaža podiže cijenu proizvoda

Ambalaža podiže cijenu proizvoda
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Ambalaža zavrće cijenu proizvoda

BANJALUKA - Kompanije koje se bave preradom i konzerviranjem gotove hrane, voća i povrća ponovo su se našle u problemu jer je, kako kažu, cijena ambalaže ponovo skočila za 80 odsto, što je uzrokovalo rast cijena njihovih proizvoda koji se nalaze na policama marketa, a što je novi udar na džep građana.

Stevo Filipović, direktor kompanije "Sava Semberija", ističe za "Nezavisne novine" da je trenutna situacija jako teška.

"U oktobru prošle godine smo imali poskupljenje od 100 odsto, a sada, par mjeseci nakon toga, ponovo imamo poskupljenje od 80 odsto", kazao je Filipović.

Prema njegovim riječima, ambalaža od jednog litra, odnosno jedna litarska flaša je skuplja za pomenuti iznos - 80 odsto.

"Cijena litarske flaše prošle godine je bila 0,35 KM, a sada je skočila na 0,60 KM", kazao je Filipović.

Kako je rekao, za skuplje proizvode, koji se nalaze na policama marketa, pored poskupljenja ambalaže, krivo je i prošlogodišnje poskupljenje energenata i veća cijena repromaterijala.

"Sada imamo problem jer je kompaniju iz Švajcarske, od koje smo mi nabavljali ambalažu, otkupila firmu iz Hrvatske, te oni sada imaju monopol i mogu da sami odrede cijenu kakvu hoće", kazao je Filipović.

Mladen Pratljačić, menadžer "Mladegs paka" iz Prnjavora, rekao je za "Nezavisne novine" da je zbog poskupljenja ambalaže moguće poskupljenje pojedinih proizvoda.

"Nama je ambalaža skuplja, ali ne toliko kao proizvođačima koji koriste staklenu ambalažu, jer je staklo dosta skuplje", kazao je Pratljačić, dodajući da je situacija teška, ali ne toliko kao  prošle godine.

Da je ovo novi udar na džepove građana u Srpskoj, potvrđuje i Ana K. iz Banjaluke.

"Neki dan sam otišla u market da kupim kukuruz i meksički miks u konzervi. Šokirala sam se kad sam vidjela cijenu, jer su za kratko vrijeme ovi proizvodi poskupjeli skoro duplo, zbog čega sam se začudila i zapitala šta bi mogao biti razlog ovolikog poskupljenja", kazala je ova Banjalučanka, dodajući da je na kraju kupila najmanje pakovanje.

"Ne znam o čemu se tu radi i šta je razlog tolikog poskupljenja, jer znam da sam prije nekoliko mjeseci kupovala te iste konzerve s povrćem, koje su bile mnogo povoljnije, ali to je sada sasvim druga cijena", kazala je ona.

Takođe, izračunala je da joj se više isplati da kupi zamrznuto povrće, nego konzervisano.

Podsjećamo, kako su "Nezavisne novine" ranije pisale, u oktobru prošle godine firme su se našle u velikom problemu kada je cijena ambalaže skočila za skoro 100 odsto. Kako su tada rekli naši sagovornici, poskupljenje svih sirovina, ambalaže i repromaterijala, te teža nabavka navedenog zbog pokidanih lanaca snabdijevanja, doveli su do toga da kompanije koje se bave preradom i konzerviranjem gotove hrane, voća i povrća povećaju cijene proizvoda

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije