Privreda

"Autoputevi RS" i EBRD potpisali ugovor o kreditu od 70 miliona evra

"Autoputevi RS" i EBRD potpisali ugovor o kreditu od 70 miliona evra
Foto: Jelena Đurđević | "Autoputevi RS" i EBRD potpisali o kreditu od 70 miliona evra

BANJALUKA - Javno preduzeće "Autoputevi RS" i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su ugovor o kreditu teškom 70 miliona evra kojim će se finansirati izgradnja dvije petlje kod Johovca i Rudanke i put u dužini od šest kilometara na dionici koridora 5c koji prolazi kroz RS.

Uslov za dobijanje ovog kredita bio je usvajanje seta zakona o akcizama, čija primjena kreće od 3. januara, a kojim se između ostalog povećava putarina za 0,15 feninga po litru goriva.

Uz ovaj kredit RS je odobren i grant od strane EU u iznosu od 15,3 miliona evra i uporedno sa početkom radova na proljeće očekuje se da i on bude povučen.

"Radi se o prvoj dionici koridora 5C  i radovi bi mogli početi već na proljeće nakon sprovođenja tenderske procedure. Veoma nam je bitno da obezbijedimo kontinuitet u izgradnji autoputeva i ovaj kredit prati grant sredstva EU", rekao je Dušan Topić, direktor "Autoputeva RS".

Sju Beret, direktor za transport u EBRD-u, rekla je da će sa 70 miliona evra odobrenog kredita biti finansiran jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u BiH koji će doprinijeti integrisanju BiH sa zapadnim Balkanom i evropskim tržištima.

Inače, prije nego što se ušlo u pregovore sa EBRD-om, vlast Republike Srpske, koridor 5c planirala je izgraditi na principu javno-privatnog partnerstva, a u 2012. godini čak je bio objavljen i poziv za dostavljanje ponuda. Na taj poziv javio se jedan konzorcijum i dostavio svoju preliminarnu ponudu, ali se nakon razgovora s njima odustalo od toga, isključivo zbog visoke cijene koju su ponudili.

Jan Braun, direktor EBRD-a u BiH, rekao je da sa ovim kreditom transportni sektor sada prevazilazi milijardu evra, a uz "Željeznice", ukupna ulaganja EBRD-a iznose tri milijarde evra.

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, rekao je da se ne radi o prvom projektu koji finansira EBRD te da će se ta saradnja i nastaviti, dok je Željka Cvijanović, premijer RS, rekla da je EBRD jedan od najvažnijih i najznačajnijih partnera RS kada je u pitanju izgradnja infrastrukture.

"Ne možete razmišljati o industrijskom i bilo kojem ekonomskom razvoju bez modernih autoputeva", rekla je Cvijanovićeva dodajući da su odobrena kreditna sredstva i grant sredstva posljedica usvajanja Zakona o akcizama te da nikome nije bilo drago da se usvajaju novi nameti.

Ukupna dionica koridora 5c kroz Republiku Srpsku iznosi 46,6 kilometara i proteže se od Doboja do Vukosavlja, a u narednom periodu nastaviće se razgovori sa kreditorima za finansiranje i ostalih četrdesetak kilometara ovog puta kroz RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije