Privreda

BDP u RS rastao i u posljednjem kvartalu 2016. godine, ali nedovoljno

BDP u RS rastao i u posljednjem kvartalu 2016. godine, ali nedovoljno
BDP u RS rastao i u posljednjem kvartalu 2016. godine, ali nedovoljno
Dejan Tovilović

BANJALUKA - Bruto društveni proizvod (BDP) u RS porastao je u četvrtom kvartalu prošle godine za 3,6 odsto u odnosu na isti period prošle, pokazuju u petak objavljeni podaci Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Ovo je ujedno bio period godine u kojem je zabilježen najveći rast BDP-a, koji je na kraju, kada se sve sabere, rastao za 2,9 odsto na godišnjem nivou.

Posmatrano po područjima klasifikacije, u četvrtom tromjesečju 2016. godine bruto dodata vrijednost realno je veća u područjima vađenje ruda i kamena, prerađivačkoj industriji, proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom i parom za 12 odsto, te u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu za 7,5 odsto.

Sa druge strane, do smanjenja je došlo u područjima građevinarstva, i to za 4,6 odsto, i u poslovanju s nekretninama za 0,5 odsto.

Predrag Duduković, ekonomista i član Udruženja ekonomista RS - SWOT, kaže kako rast manji od četiri odsto nije značajan, ali da je bitno da ima pozitivan trend i da ide uzlaznom putanjom.

"U ekonomiji kakva je naša taj rast bi trebalo da bude od četiri do pet odsto kako bi se osjetili pozitivni efekti, tako da je ovaj procenat rasta nizak", kaže Duduković.

Prema njegovoj računici, da bi običan građanin osjetio benefite rasta BDP-a, potrebno je da on raste pet godina u procentu od pet odsto.

"Takav rast bi doveo do toga da bi se smanjila stopa nezaposlenosti, a lični dohodak bi bio veći i socijalna slika bi bila puno bolja po našu državu", smatra on.

Smatra kako država mora stvoriti povoljan poslovni ambijent i omogućiti privredi povoljan poslovni ambijent kroz rasterećenje.

"Tu mislim na smanjenje raznih davanja, prije svega parafiskalnih. Potrebno je smanjiti i pojednostaviti procedure, tako da onaj ko želi da investira ima sva vrata otvorena i da ne gubi vrijeme na prikupljanje dokumentacije, već da čim dođe može raditi", zaključio je Duduković.

U Privrednoj komori Republike Srpske kažu kako su zadovoljni stopom rasta, ali ne i strukturom, gdje bi, prema njihovom mišljenju, prerađivački sektor morao imati veće učešće u ukupnom rastu.

"Generalno ohrabruju pozitivni tendovi privrednih kretanja u Republici Srpskoj u posljednje vrijeme, ali je neophodno da u strukturi BDP-a bude daleko veće učešće prerađivačke industrije. Da bismo ostvarili dinamičniji rast kada su u pitanju prerađivačka industrija i realni sektor, neophodno je unaprijediti uslove poslovanja, rasteretiti privredu i izmijeniti ona zakonska rješenja koja direktno utiču na privredne aktivnosti", kazao je Vladimir Blagojević, portparol Komore.

Prema njegovim riječima, kako bi privreda imala dinamičniji rast i bilježila što bolje rezultate, neophodno je smanjiti i javu potrošnju i stvoriti što bolje uslove privređivanja.

 

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije