Privreda

"Banjalučka pivara" predstavila model unapređenja poslovanja

"Banjalučka pivara" predstavila model unapređenja poslovanja
Foto: N.N. | "Banjalučka pivara" predstavila model unapređenja poslovanja

BANJALUKA - Nektar pivo sa 40 miliona prodanih litara na godišnjem nivou zadržalo je lidersku poziciju u konkurenciji velikih multinacionalnih brendova piva te je u svoj vijek i poduži poslovni kalendar upisala još jednu godinu i učvrstila svoju poziciju na tržištu piva u BiH.

"Banjalučka pivara" je juče u cilju iskazivanja zahvalnosti za uspješnu saradnju u protekloj godini u ovoj kompaniji organizovala druženje za medije kojima su dodijeljene plakete, među kojima su i "Nezavisne novine".

U Banjalučkoj pivari ističu da planiraju sistemsko unapređenje proizvodnje i poslovanja, koje prate odlučnost da se još više posvete osvajanju novih tržišta i učvršćivanju pozicije na domaćem tržištu, te je juče prezentovan i novi model poslovanja kojim planiraju širiti plasman proizvoda i na druga tržišta.

Ova pivara je jedina domaća pivara u RS te jedna od vodećih kompanija u prehrambenoj industriji BiH koja zapošljava blizu 300 radnika.

Brend nektar je omiljeni i najprodavaniji brend ljubitelja piva u BiH, a pored toga, najviši standardi sirovina i kvaliteta, kao i najsavremenija tehnologija proizvodnje prepoznati su i izvan granica BiH, pa je nektar u toku ove godine povećao prodaju u izvozu u zemlje regiona za više od 30 odsto.

Ilija Šetka, generalni direktor "Banjalučke pivare", iza kojeg stoji dugogodišnje iskustvo i izuzetni poslovni uspjesi u industriji piva, kaže da je posljednja decenija obilježila velike promjene u industriji piva.

"Kada sam ušao u svet pivarstva davne 2003. godine, radio sam za najveću svetsku kompaniju 'ABInBev' (tadašnji 'Interbrew'). Na godišnjim okupljanjima sa zaposlenima iz Evrope i ostatka sveta slušali smo priče o nekom Craft segmentu i nezavisnim pivarama, uglavnom od kolega iz Amerike i nije nam do kraja bilo jasno zašto sve manje pričamo o globalnoj konkurenciji, a sve više o relativno malim i nezavisnim Craft pivarama", kaže Šetka.

On je rekao da danas u Evropi ima oko 10.000 Craft pivara, a da potrošači žele da piju piva koja imaju svoj identitet i nisu ukalupljena.

"Iako je najveći broj Craft pivara u Engleskoj, Nemačkoj, Francuskoj i Italiji, BiH je jedna od zemalja sa najvećim tržišnim učešćem nezavisnih pivara u Evropi i zemlja gde je najprodavaniji brend upravo jedno takvo posebno i omiljeno Craft pivo - nektar", rekao je Šetka.

On ističe da pivara jeste mala na globalnom nivou, ali da ima tradiciju dugu blizu 150 godina i najmoderniju opremu za proizvodnju piva vrhunskog kvaliteta.

"U posljednje tri godine u mašine i komercijalnu opremu uloženo je više od 20 miliona maraka, a plan je da se investicije nastave i u narednom periodu. Fokus novih investicija biće na širenju kapaciteta, kako bi nektar brend ispunio sve veću tražnju koju ima i van BiH, kao i na razvoju novih proizvoda i inovacijama kao stubu daljeg rasta", naglasio je Šetka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije