Privreda

Bevanda: Rat u Evropi utiče i na BiH

Bevanda: Rat u Evropi utiče i na BiH
Foto: Ministarstvo finansija i trezora BiH | Bevanda: Rat u Evropi utiče i na BiH

SARAJEVO - Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH u razgovoru sa Alianu Ianacu, šefom Misije MMF-a da ratna događanja u Evropi utiču na ekonomsko stanje u BiH te da se na nižim nivoima vlasti i institucijama BiH traže rješenja za ublažavanje loših ekonomskih posljedica.

Na sastanku je naglašeno da je MMF dao značajan doprinos prilikom saniranja posljedica pandemije virusa Covid-19 jer je dva puta odobrio sredstva za ovu namjenu i taj novac je tijekom prošle godine doznačen entitetima i županijama.

Tokom sastanka naglašeno je da su institucije BiH ušle u drugo tromjesečje 2022. godine uz Odluku o privremenom financiranju te da bi prvi korak za ovogodišnji budžet trebalo biti usvajanje Globalnog fiskalnog okvira na sjednici Fiskalnog savjeta.

"Mi se zalažemo i spremni smo da se budžet što prije pripremi, ali jednostavno red koraka je takav da bez usvajanja Globalnog fiskalnog okvira ne možemo učiniti ništa u Ministarstvu financija i trezora. Trudimo se da u ovim uslovima osiguramo koliko je moguće neometano funkcionisanje institucija uz odluke o privremenom financiranju", naglasio je ministar Bevanda i posjetio da se vanjski dug redovno  izmiruje zbog propisa Zakona o financiranju institucija BiH.  

Sagovornici su se složili da je neophodno se hitno vratiti provođenju niza reformi u BiH upravo kako bi se spriječile negativne posljedice ekonomskih kriza koje se iz Evrope i svijeta reflektuju i na područje BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije