Privreda

Bijeljinska šećerana ide na licitaciju za 10 miliona maraka

Bijeljinska šećerana ide na licitaciju za 10 miliona maraka
Foto: Ilustracija | Bijeljinska šećerana ide na licitaciju za 10 miliona maraka

BANJALUKA - Sve dosadašnje ponude za kupovinu Fabrike šećera u Bijeljini su propale, a povjerioci su na jučerašnjoj sjednici Skupštine donijeli odluku da se ide u novu prodaju i da se imovina ponudi na licitaciji po početnoj cijeni od deset miliona maraka.

Nebojša Matić, stečajni upravnik, a na čiji prijedlog će se i ići u prodaju, kaže kako će potencijalni kupac morati da uplati depozit od 10.000 maraka, a da će se ponude dostavljati u zatvorenim kovertama, koje će na kraju otvoriti i razmotriti Odbor povjerilaca. 

"U naredna tri do četiri dana poziv će biti objavljen u dnevnim novinama, a otvaranje pismenih ponuda očekuje se krajem februara", kazao je Matić.  Inače na sjednici Skupštine povjerilaca pojavili su se i potencijalni kupci iz Turske iz firme "Solist", koji su ranije ponudili 5,1 milion evra za kupovinu fabrike, ali su još jednom odbili da uplate depozit i tako se diskvalifikovali iz dalje trke. 

Naime, njima je ponuđen rok od 30 dana da uplate depozit od 50.000 maraka i da dostave bankarske garancije kako bi bila realizovana njihova ponuda, ali oni obećanjem da će dostaviti garanciju nisu ubijedili povjerioce. 

"Rekli su kako će dostaviti garanciju, ali su povjerioci posumnjali u njihove mogućnosti. S obzirom na to da nisu mogli da uplate ni depozit, pitanje je kako bi uplatili 5,1 milion evra", kazao je Matić. 

Faik Muhić, predstavnik većinskog broja povjerilaca, rekao je da turska firma nije isključena iz prodaje na javnoj licitaciji, ali je poručio da i strani investitori moraju poštovati zakone i da oni koji ih ne poštuju i nisu pravi kupci.

Inače, šansu da koriguje svoju ponudu dobio je i Goran Vajkić iz Banjaluke, koji je ranije ponudio 6,75 miliona maraka, ali s obzirom na to da to nije učinio, i on je otpao kao kupac. 

Još ranije kao slaba odbijena je i ponuda za kupovinu jedne kompanije iz Vijetnama. 

Stečaj u bijeljinskoj "Šećerani" pokrenut je još 2015. godine, a svemu je prethodila blokada računa 2011. godine, nakon što je uhapšen njen tadašnji vlasnik Zoran Ćopić.

U vlasništvo Republike Srpske prešla je godinu dana ranije nakon što je Ćopić osuđen na četiri godine zatvora i trajno mu oduzeta imovina vrijedna oko 20 miliona maraka, za koju je utvrđeno da ju je stekao pranjem novca narko-bosa Darka Šarića. Povjerioci su insistirali da se fabrika prodaje u kompletu da bi se zadržala njena tehnološka cjelina. Sva nepokretna imovina je pod hipotekom, koja je upisana u korist Ministarstva finansija RS i Poreske uprave RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije