Privreda

"Boksit" traži više međunarodnih dozvola

"Boksit" traži više međunarodnih dozvola
"Boksit" traži više međunarodnih dozvola

MILIĆI - Kompanija "Boksit" iz Milića nije zadovoljna načinom raspodjele CEMT dozvola za prevoz tereta u međunarodnom saobraćaju, jer smatra da bi trebalo da ih, prema svim pokazateljima, dobije znatno više.

CEMT dozvole za prevoz tereta u međunarodnom saobraćaju izdaje Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, te je kompanija "Boksit", preko nadležnih tijela, podnijela apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu Pravilnika o kriterijumima, postupku i načinu raspodjele stranih dozvola za prevoz tereta domaćim prevoznicima.

Izvršni direktor u "Boksitovom" Sektoru saobraćaja Radovan Višković rekao je da ovaj pravilnik ravnopravno ne tretira sva preduzeća koja se bave međunarodnim transportom.

"Očekujemo da će u toku godine to pitanje biti riješeno i da ćemo dobiti više dozvola da bi mogli više koristiti naše transportne kapacitete", rekao je Višković.

On je pojasnio da je kompanija za ovu godinu dobila dvije CEMT dozvole, jednu koja važi za Italiju i jednu "šuplju", koja ne važi za Italiju, Austriju i Grčku, ali važi za sve ostale destinacije.

Iz kompanije poručuju da neće "sjediti skrštenih ruku" dok čekaju da to pitanje bude riješeno, te dodaju da manjak CEMT dozvola pokušavaju da riješe putem takozvanih bilateralnih dozvola u resornim ministarstvima Srpske i BiH.

Kompanija "Boksit" je u 2014. kupila 10 novih kamiona tipa "skanija" za međunarodni prevoz, sa "evro 6" karakteristikama, a u njihovu nabavku uložila je više od 2.000.000 KM.

Višković je istakao da je to velika investicija i da zbog toga očekuju da već od ove godine ta vozila donesu značajnu dobit i sektoru i kompaniji.

"Želimo da sa ovim transportnim kapacitetima zauzmemo lidersku poziciju na ovom tržištu u toj vrsti prevoza. Sada nam nisu ograničavajući faktor ni vozila, ni tržište, već dozvole", naveo je Višković.

"Boksit" je u ovoj godini već ugovorio transportne aranžmane sa "Optima grupom", zvorničkom "Aluminom", firmom "Sisekam" iz Lukavca, te regionalnim drvoprerađivačima i proizvođačima hrane.

Za međunarodne ture trenutno je na raspolaganju 15 vozila, od kojih pet sa "evro 5" i 10 sa "evro 6" karakteristikama, što kompaniju svrstava u red najvećih regionalnih prevoznika.

"Ne želimo na tome ostati i već u ovoj godini imaćemo nove investicije u toj sferi", naveo je Višković.

Osim teretnog transporta, "Boksit" će u ovoj godini ulagati u jačanje putničkog prevoza. Planirana je kupovina nekoliko autobusa, a nedavno je formirana i turistička agencija "Boksit turs".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije