Privreda

Brze dozvole u Srbiji otvorile 20.000 gradilišta

Brze dozvole u Srbiji otvorile 20.000 gradilišta
Foto: Ilustracija | Brze dozvole u Srbiji otvorile 20.000 gradilišta

NOVI SAD - Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović kaže da je 10. mjesto Srbije u svijetu po brzini izdavanja građevinskih dozvola najbitnija stvar u oblasti za koju je u Vladi Srbije zadužena, te ocjenjuje da je brzina izdavanja dozvola omogućila i da trenutno imamo oko 20 hiljada gradilišta.

U izjavi Tanjugu ona kaže da je do prije tri godine bilo 40 puta manje gradilišta u Srbiji, te napominje da je 2014. naša zemlja bila 186. u svijetu po brzini izdavanju dozvola, zbog čega napredak postignut za posljednje tri godine smatra grandioznim. 

Govoreći o rezultatima u godini koja se bliži kraju, Mihajlovićeva je izdvojila početak radova na velikom projektu modernizacije pruge od Beograda do Budimpešte, koji je, prema njenim riječima, trenutno najvrjedniji projekat u Evropi.

Procijenjena vrijednost projekta modernizacije pruge Beograd - Budmipešta je samo sa srpske strane više od dvije milijarde evra. 

To je vrlo zahtijevan projekat i Srbija po prvi put radi na projektu brze pruge na kojoj će se ići brzinom između 160 i 200 kilometara na sat. Počeli su radovi na dvije dionice od Beograda do Novog Sada, istakla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Mihajlovićeva je dodala da je veoma bitno i potpisivanje komercijalnog ugovora za dionicu između Preljine i Požege na Koridoru 11, istakavši da se realizacijom tog projekta auto put kroz Srbiju približava ne samo granici sa Crnom Gorom, već i sa Bosnom i Hercegovinom. 

"Na Koridoru 10 smo završili skoro sve izuzev Grdeličke klisure. Na pojedinim deonicama radi se asfaltiranje, ali te deonice ne možemo još pustiti jer želimo da Grdeličku klisuru završimo u potpunosti, a ostali su još tuneli i kosine koji se sad rešavaju", kazala je Mihajlovićeva i dodala da je u 2017. godini potrošeno nekoliko stotina miliona dinara na rehabilitaciju i rekonstrukciju regionalnih puteva, kao i na  održavanje putne mreže u lokalnim samoupravama širom zemlje.

Među prioritetima u narednoj godini ministarka pominje završetak Koridora 11, odnosno završetak auto puta od Obrenovca do Preljine koji je će biti dug 102 kilometra, kao i siguran završetak Koridora 10 koji će omogućiti da se od sjevera Srbije do juga, kao i granice sa Bugarskom može ići auto putem duž čitave zemlje. 

"U sledećoj godini ćemo potpisivati i komercijalni ugovor za treću deonicu brze pruge od Novog Sada do Subotice. Takođe, bitno je potpisivanje ugovora i za Moravski koridor i početak izgradnje tunela na Fruškogorskom koridoru na takozvanoj sekciji 2. Tu je sve spremno i sada je na nama da vidimo kako ćemo sve to isfinansirati", zaključila je Mihajlovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije