SP Qatar 2022.

Privreda

Zatezna kamata u RS pada za 6,25 odsto?

 Zatezna kamata u RS pada za 6,25 odsto?
Zatezna kamata u RS pada za 6,25 odsto?
Nikola Vidačković

BANJALUKA - Nacrtom novog zakona o visini stope zatezne kamate predviđeno je da ona na teritoriji Republike Srpske bude smanjena sa 18,25 na 12 odsto, čime bi bila izjednačena sa zemljama u okruženju, ali i sa FBiH.

Predlagači ovog zakona su istakli kako se radi o "narodnom zakonu", koji bi na neki način ispravio određenu vrstu diskriminacije kojoj su izloženi građani i privredni subjekti u RS, te bi osnažio obje ove grupe.

Jedan je od predlagača zakona Branislav Borenović, poslanik u Narodnoj skupštini RS i predsjednik PDP-a, rekao je kako se radi o zakonu koji nema apsolutno nikakvu političku pozadinu, već se radi o potezu koji bi višestruko koristio građanima.

"Mi već duže vremena insistiramo na tome da se smanji visina zatezne kamate. Prošle godine smo predložili da se to uradi kroz izmjene i dopune zakona, ali nam je rečeno da se mora ići u promjenu kompletnog zakona, što smo ove godine i uradili", kaže Borenović. On dodaje kako uopšte ne sumnja da će zakon biti usvojen.

"Ne sumnjamo da će zakon proći jer je toliko dobar. Stvarno se radi o zakonu koji nema apsolutno nikakvu političku konotaciju, a naša je procjena da bi građanima i privredi poslije donošenja zakona ostala značajna količina sredstava", rekao je Borenović.

Iz SNSD-a navode kako ne mogu sa sigurnošću reći da li će nacrt ovog zakona dobiti potrebnu podršku.

"Zakon je već jednom bio razmatran, ali nije dobio potrebnu podršku. Vidjećemo kako će proći ovaj put, tako da stvarno ne mogu sa sigurnošću ništa reći. Koliko sam vidjela, od postojećeg se razlikuje u smanjenju stope zatezne kamate, te ukidanju revalorizacije glavnog duga", ispričala je Željka Stojičić iz SNSD-a, predsjednik Odbora za finansije i budžet u NS RS.

PK RS: Neprihvatljivo da ovdašnji privrednici imaju veće namete nego u FBiH.

Iz Privredne komore RS kažu kako je i više nego važno da se radi na unapređenju poslovnog ambijenta, te da je potpuno neprihvatljivo da ovdašnji privrednici imaju veće namete nego u FBiH.

"Ipak, sa druge strane, kada pogledamo sa stanovišta sigurnosti onih koji su nesavjesne platiše, ovakvo rješenje dovodi u pitanje njegovu opravdanost", kazao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS. Razloge za izmjenu zakona predlagači vide u tome što visoka zatezna kamatna stopa u RS iscrpljuje finansijski potencijal privrede i stanovništva i umanjuje razvojni potencijal RS.

U nacrtu, takođe, stoje i efekti koje bi smanjenje zatezne kamatne stope proizvelo, a kako se tamo navodi, oni bi se, prema procjenama, ogledali u oko 53.000.000 KM ušteđenih sredstava na godišnjem nivou. Predlagači su do ove cifre došli sljedećom računicom - naime, ukupni bruto krediti banaka u RS 2014. godine bili su 5,05 milijardi KM, a od toga broja na 16,7 odsto kredita se obračunava zatezna kamatna stopa zato što dužnici kasne s isplatama, tako da bi smanjenje zatezne kamate od 6,25 odsto sačuvalo 53 miliona KM, koji bi bili ušteđeni u izvršnom sudskom postupku za domaću privredu i stanovništvo.

Inače, konačnu odluku o ovom nacrtu donijeće poslanici NS RS na sjednici koja je zakazana za 1. mart ove godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije