Privreda

Crna Gora dobila prvu fabriku čipsa

Crna Gora dobila prvu fabriku čipsa
Foto: Unsplash | Crna Gora dobila prvu fabriku čipsa

TUZI - Prva crnogorska fabrika čipsa "Montenegro Chips" otvorena je danas u Tuzima.

Fabriku su otvorili predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj. Abazović je kazao da otvaranje prve fabrike za preradu krompira u Crnoj Gori "predstavlja veliki dan za Crnu Goru, a taj proizvod će se naći na rafovima širom regiona", dodajući da će otvaranje jednog takvog pogona pokazati da Crna Gora nije samo zemlja turizma nego i proizvodnje.

"Proizvod Made in Montenegro će služiti na ponos svim građanima Crne Gore i konačno ćemo imati proizvod koji će se naći na mnogim rafovima širom regiona, a zašto ne, i širom Evrope", rekao je Abazović, koji je otvoro fabriku zajedno sa predsjednikom Opštine Tuzi, Nikom Đeljošajem.

Ovo je prva fabrika ovakve vrste u Crnoj Gori koja će se, kako je saopšteno, snabdijevati domaćim krompirom.

Planirano je da u početku proizvodi čips, dok će kasnije biti otvorene i linije za flips, krompir pire i pomfrit. Opština Tuzi će, kako je najavio Abazović, u narednom periodu otvoriti još dvije fabrike.

"Generisaće još radnih mjesta. Ovo je apel da ostajemo ovdje u svojoj zemlji, ali i apel da budemo svjesni da moramo da budemo konkurentni", kazao je Abazović, prenose Vijesti.

On je naveo da je otvaranjem fabrike generisano otvaranje mnogih radnih mjesta direktno u fabrici, ali i otvoreno na stotine mogućnosti za poljoprivredne proizvođače.

"I to je samo prvi korak. Naredne godine plan je da se broj direktnih radnih mjesta pređe 100. Time ćemo doći u situaciju, ako se ovako bude upravljalo opštinom, da će faliti radne snage", rekao je Abazović.

On je novinarima nakon obilaska pogona fabrike saopštio da će taj čips biti jeftiniji, svježiji i plus domaći u odnosu na konkurenciju.

"Vjerujem da će u našoj zemlji naći dosta kupaca. Tražili smo fabrike, evo fabrike, tražili smo nova radna mjesta, evo novih radnih mjesta. Svakako, ovdje nije kraj", poručio je Abazović.

Đeljošaj je naveo da je to jedan od prvih, ali važnih koraka ekonomskog razvoja Malesije i Crne Gore.

"Ova investicija je milionske vrijednosti, a postaće prepoznatljiv brend u zemlji i šire. A pitanje je nedjelja kada ćemo otvoriti još dvije nove fabrike koje će prerađivati proizvode naših ratara i stočara. Sve ovo dolazi u vrijeme kada fabrike dolaze pred bankrot ili se zatvaraju", rekao je Đeljošaj.

On je dodao da će se na taj način spriječiti iseljavanje, kao i da će svaki zaposleni u njihovim fabrikama značiti jednu porodicu više u Malesiji.

"Biće svjetlija perspektiva za naše mlade", smatra Đeljošaj.

Direktorica fabrike, Rialda Perković, kazala je da je otvaranje fabrike veliki uspjeh za državu.

"Otvaranje fabrike će pospješiti poljoprivrednu proizvodnju. Imali smo veliki odziv poljoprivrednih proizvođača koji su dali svoj nemjerjiv doprinos", dodala je Perković.

Ona je navela da će izvozom ka drugim državama fabrika proširiti proizvodnju i postrojenja.

Jedan od vlasnika fabrike Bedri Kasumi, rekao je da je otvaranje fabrike prvi korak koji zatvara ciklus poljoprivredne proizvodnje od njiva do marketa.

"Od naredne godine širimo proizvodnju, sa dvostruko većim kapacitetima nego danas. Treba nam kvalifikovana grupa kako bi napravili dobar kvalitet i ubjeđen sam da ćemo uspjeti u tome", rekao je Kasumi.

On je naveo da je drugi korak fabrike proizvodnja smrznutih proizvoda.

"Neko može pitati zašto se baš u Tuzima i Crnoj Gori otvorila fabrika, a razlog je jer smo vidjeli da ima vrijednih farmera i dobar kvalitet krompira i to je ključ svega", kazao je Kasumi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije