Privreda

Đokić: Na proljeće počinje gradnja gasovoda

Đokić: Na proljeće počinje gradnja gasovoda
Foto: Srna | Đokić: Na proljeće počinje gradnja gasovoda

BRČKO - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas u Brčkom da je plan Republike Srpske da već na proljeće iduće godine počne izgradnja gasovoda, od Novog Sela u Bijeljini, te da bi išao definisanom trasom auto-puta i kroz teritoriju distrikta do Novog Grada.

Đokić je istakao da je veoma značajno što je Brčko distrikt izrazio spremnost da učestvuje u ovom projektu, jer će mu se na taj način obezbijediti energent budućnosti i energent koji daje sigurnost.

"Mi smo u kašnjenu tri decenije u pogledu gasifikacije u BiH u odnosu na Evropu koja prolazi kroz energetsku tranziciju. Republika Srpska biće spremna na svaki oblik saradnje po ovom pitanju. Mislim da će biti dobro da se u budućnosti sastanu predsjednici vlada oba entiteta sa saradnicima da razgovaramo o ovom i drugim projektima", rekao je Đokić na konferenciji za novinare poslije sastanka sa gradonačelnikom Brčkog Esedom Kadrićem i direktorom "Gasa Republike Srpske" Ljubom Glamočićem.

Đokić je istakao da je na sastanku bilo riječi i o snabdijevanju električnom energijom, kojom se distrikt dugi niz godina snabdijeva od Republike Srpske po povoljnoj cijeni, te da će tako biti do kraja ove godine, kao i u narednoj.

On je napomenuo da je na sastanku razgovarano i o mogućnostima izgradnje energetskih objekata, da su za to građani već zainteresovani, prije svega, za izgradnju solarnih elektrana.

"Gradonačelnik Kadrić je prihvatio da se o tom pitanju razgovara sa potencijalnim investitorima. Najavio je mogućnost da se podstiče izgradnja solarnih elektrana na kućama. U narednom periodu Republika Srpska će podsticati izgradnju novih energetskih objekata na drugim mjestima u Republici Srpskoj", rekao je Đokić.

Glamočić je podsjetio da je dužina gasovoda 335 kilometara, te da je ovim projektom predviđena gasifikacija svih većih mjesta, kako za potrebe privrede tako i domaćinstava.

"U toku je izrada studije izvodljivosti gasovoda. Tom studijom smo obuhvatili i distrikt Brčko. Prve rezultate očekujemo sredinom januara. Uradili smo mape puta i utvrdili da bi sredinom 2024. godine prvi potrošači gasa na ovoj liniji trebali da dobiju gas", dodao je Glamočić.

Kadrić je zahvalio Đokiću na angažmanu oko njegove uloge u snabdijevanju distrikta električnom energijom od Republike Srpske za ovu i narednu godinu, kao i na angažmanu oko izgradnje multifunkcionalnog objekta u brčanskoj Mjesnoj zajednici Grbavica.

On je napomenuo da će distrikt obezbijediti sve potrebne dozvole za izgradnju tog objekta, a početak finansira Vlada Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije