Privreda

Doboj i Petrovo brine izgradnja brze ceste od Doboja do Tuzle

Doboj i Petrovo brine izgradnja brze ceste od Doboja do Tuzle
Foto: Ustupljena fotografija | Doboj i Petrovo brine izgradnja brze ceste od Doboja do Tuzle

DOBOJ - Izgradnja brze ceste od Doboja do Tuzle zabrinula je rukovodstvo dvije lokalne zajednice u RS, pa su održali sastanak sa direktorom Puteva RS i poslanicima u entitetskom i državnom parlamentu kako bi zajednički uz pomoć nadležnih institucija izborili izmjenu planirane trase.

Ozren Petković, načelnik Petrova, naveo je da su iz medija saznali da će se ta saobraćajnica graditi samo kroz Federaciju BiH, dok je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja dodao da je prostorno-planskom dokumentacijom RS planirano da brza cesta ide kroz RS.

"I nemoguće je ovaj projekat da se uradi bez saglasnosti RS. Zašto sam rekao da je nemoguće? Zato što svaka cesta mora imati određeni početak, određen kraj i kada dođe do Doboj Istoka opet dolazi do teritorije grada Doboja. Naš interes, naš cilj je da se zaštiti i lijeva i desna strana rijeke Spreče. Desnom stranom da ide brza cesta samo kroz ove opštine koje su u Federaciju bez saglasnosti opet RS tj. Voda RS regulacija korita rijeke Spreče je nemoguća, apsolutno nemoguće bilo šta raditi. I evo ja želim da prvenstveno građanima koji imaju svoju imovini i sa lijeve i sa desne strane, i koji sigurno da su zabrinuti za svoju imovinu poručim da bi ovaj projekat bio realizovan potrebno je da se usaglasi i trasa, ali svakako i regulacija rijeke Spreče kako ne bi ugrozila imovinu ni sa lijeve, ni sa desne strane", izjavio Jerinić.

Za projekat gradnje brze ceste, poručio je načelnik Petrova, mi smo životno zainteresovani.

"Pored toga što je saobraćajnica jako bitna za razvoj kako lokalne zajednice Petrovo, tako i grada Doboja, tako i rijeka Spreča nam je veliki problem bila u prošlosti, i bojimo se da bi izgradnjom ove brze ceste koja bi išla kroz teritoriju Federacije bila ugrožena teritorija opštine Petrovo i grada Doboja što se tiče poplava jer bi sada tom brzom cestom u principu napravljen jedan odbrambeni nasip koji bi štitio od rijeke Spreče koja nažalost u proteklom vremenu je pravila velike probleme kako u poljoprivrednoj proizvodnji tako i na stambenim i poslovnim objektima", kazao je Petković.

Ako bi brza cesta prolazila samo kroz FBiH to bi, kaže Milan Dakić, direktor Puteva RS stvorilo ozbiljne probleme stanovništvu Petrova i Doboja.

"Mi ćemo ispred Puteva RS prenijeti resornom ministarstvu početak dogovora koji je postignut, a kasnije ići, normalno ka predstavnicima Vlade RS gdje ćemo odmah ići sa idejom i inicijativom da se obave određeni razgovori kada je u pitanju ministarstvo na nivou Federacije, tj. BiH i nastojati zajedno uz dogovor i entiteta RS i FBiH da zajedno idemo u savladavanje ovog problema i da zajedno nađemo rješenje... I što bude potrebno određenog finansijskog dijela, projektne dokumentacije, izrade određenih novih, ako je potrebno i regulacionih planova, pa vjerujte da smo spremni ići izradom onog dijela koji je u mogućnosti kada je u pitanju teritorija RS mi ćemo se boriti da taj veći dio mi izađemo u susret, Vlada RS finansira i da se taj dio osmisli tako kako ćemo zaštiti građane ovog područja", poručio je Dakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije