Privreda

Dodik: Cijena struje će uvijek ostati niska za naše ljude

Dodik: Cijena struje će uvijek ostati niska za naše ljude
Foto: Srna | Dodik: Cijena struje će uvijek ostati niska za naše ljude

KOZARA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da Republika Srpska ima dovoljno električne energije, da "Elektroprivreda" neće biti prodata i da će cijena struje uvijek ostati niska za građane.

"Naša 'Elektroprivreda' neće biti prodata, ekipa koju predvodim to je spriječila. Da to nismo učinili danas bismo imali pet puta skuplju struju", rekao je Dodik, napominjući da u predstojećem periodu treba raditi na više polja zbog globalnih dešavanja i tokova.

On je napomenuo da, ako Srpska već ne može određivati cijenu nafte, onda može struje.

"Cijena struje ostaće uvijek niska za naše ljude. Sva sreća pa imamo oko 35 odsto viškova i možemo da prodamo i time poklopimo gubitke koji nastaju u vezi sa domaći konzum", rekao je Dodik.

Dodik je ukazao da je cijena električne energije u Srpskoj za stanovništvo niža za 44 odsto nego u Federaciji BiH.

"Manja je 60 odsto nego u Hrvatskoj, a 140 odsto nego u Italiji i na nekim drugim mjestima. I to je politika koju ćemo nastaviti", rekao je Dodik na Mrakovici, gdje je prisustvovao obilježavanju 80 godina od Bitke na Kozari.

On kaže da zna da se ono što treba da radi u budućem periodu svodi na nekoliko stvari.

"Da obezbijedim mir - to znam i to sam pokazao da mogu. Sigurnost, i to znam i pokazao sam, a ono što dodatno moram da radim je da obezbijedim dovoljno energije i hrane za naš narod zbog globalnih trendova", rekao je Dodik.

Sa sindikatom dogovoren dobar strateški proces

Srpski član Predsjedništva BiH Molorad Dodik rekao je danas da je sa sindikatom dogovoren dobar strateški proces povećanja plata u javnom sektoru Republike Srpske od 10 odsto.

Dodik je istakao da je najavljeno povećanje plata rezultat ranijeg dogovora sa strukovnim sindikatima, što će kroz izmjene zakona biti i omogućeno.

On je pojasnio da to znači da će od 1. avgusta svim zaposlenim u javnom sektoru biti povećane plate u iznosu od 100 KM kako bi "najniže plate u pogledu osnovice podigli, jer se na njih računaju koeficijenti".

"Mislim da imamo jedan dobar strateški proces dogovoren sa sindikatom i mi to radimo. Ništa se posebno ne deševa, već upravo ono što je dogovoreno da se sprovede kroz zakon i da se realizuje isplata", rekao je Dodik novinarima na Mrakovici.

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti razmatran set zakona o povećanju plata u javnom sektoru Srpske biće održana po okončanju redovne sjednice, čiji je nastavak zakazan za utorak, 5. juli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije