Privreda

Pratite nas na Google news

Dodik: IRB može da pomogne razvoju privrede

Dodik: IRB može da pomogne razvoju privrede
Foto: RTRS | Dodik: IRB može da pomogne razvoju privrede
Srna

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da Investiciono-razvojna banka (IRB) Srpske može da pomogne razvoju privrede, jer je portfolio banke viši od milijardu KM, a dnevno stanje računa iznad 100 miliona KM.

"Formiranje IRB-a bila je dobra stvar za ekonomiju, jer je 600 miliona KM stavljeno na raspolaganje, a danas je njen protfolio viši od milijardu KM, što govori da ima perspektivu da pomogne razvoju naše privrede", rekao je novinarima Dodik, nakon konferencije pod nazivom "Privreda Republike Srpske od 2019-2022. godine - dijalog za budućnost".

On je ocijenio da je Republika Srpska došla u poziciju da se na osnovama kompromisa i dijaloga Vlade, poslovne zajednice i sindikata bavi ekonomskim, socijalnim i drugim pitanjima.

"I uvijek kada se bavimo ovim, zapravo se bavimo pitanjima opstanka i razvoja Republike Srpske. Zadovoljan sam što je dijalog poslovne zajednice i javnog sektora veoma uspješan", dodao je Dodik.

On je podsjetio da je više od 80 odsto mjera, koje su dogovorili poslovna zajednica i javni sektor, realizovano, a da će preostale biti tretirane u ekonomskoj politici za narednu godinu.

"Društvo koje ima sposobnost da održi dijalog može da nađe rješenje za sva pitanja. Naša ekonomija je preživjela veoma težak put od socijalističke, ratne, poslijeratne, a nakon toga imali smo spekulativnu i veoma neuspješnu privatizaciju koja nije dala očekivane efekte", podsjetio je Dodik.

On je naveo da je Srpska rano ostala bez bankarskog sistema, što je bio dodatni problem za privredu.

"Nažalost, zbog banaka koje su ovdje imamo kamatne stope za privredu od četiri do pet odsto, a negdje i više, dok je u svijetu za razvojne projekte predviđena nulta kamatna stopa", kaže Dodik.

On je zahvalio svima koju su uspjeli da zadrže realnu proizvodnju u Srpskoj.

"Republika Srpska danas je u 16. kvartalu u kojem ima rast domaćeg proizvoda, a povećava se i broj zaposlenih. Pokrivenost uvoza-izvozom je 75 odsto, a ova generacija vlasti u Srpskoj naslijedila je ovo na nivou od 35 odsto. Imamo i nominalni rast domaćeg proizvoda koji je prije 12 godina bio negdje oko pet milijardi, a danas je viši od 10 milijardi KM", podsjetio je Dodik i naveo da su povećana i izdvajanja za poljoporivredu.

On je ponovio da je Republika Srpska imala uspješno ekonomsko kretanje, ima likvidan budžet i nema dramatičnih zaostataka u isplatama, što se može vidjeti i iz smirenih socijalnih reakcija.

Konferenciji su prisustvovali premijer Republike Srpske Željka Cvijanović, ministri u Vladi Republike Srpske, predstavnici Unije udruženja poslodavaca i Privredne komore, te brojni privrednici.

Organizatori konferencije su bili Vlada Republike Srpske, Unija udruženja poslodavaca i Privreda komora.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije