Privreda

Konačno odblokirana 165,2 miliona od putarina

Konačno odblokirana 165,2 miliona od putarina
Foto: Ilustracija | Dogovorena raspodjela prihoda od putarina

BANJALUKA - Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UO UIO) postigao je saglasnost o raspodjeli 165,2 miliona KM prikupljenih po osnovu putarina od 1. februara do 30. juna ove godine.

"Nakon usvajanja ove odluke stvoreni su uslovi da se prikupljenih 165,2 miliona KM na računu Centralne banke BiH raspodijeli po dosadašnjem modelu, gdje FBiH pripada 59 odsto, Republici Srpskoj 39, a Brčko distriktu dva odsto, s tim da 10 odsto sredstava ostaje rezervisano na računu u slučaju da u narednom periodu dođe do poravnanja među entitetima", rekao je Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Upravnog odbora UIO, nakon sjednice tog odbora.

Inače 165,2 miliona KM prikupljeno je od 1. februara ove godine do kraja juna, i to nakon što je počela primjena Zakona o akcizama, prema kojem se naplaćuje posebna putarina u iznosu od 0,25 KM po litru goriva, koja je namijenja za izgradnju puteva i autoputeva. Prikupljeni novac mjesecima je stajao na podračunu i uslov za njegovu podjelu bilo je donošenje odluke Upravnog odbora UIO o koeficijentima za raspodjelu tih sredstava prema RS, FBiH i Brčko distriktu.

Međutim, UO UIO zbog protivljenja članova iz Federacije BiH koji nisu pristajali na dosadašnje koeficijente, tražeći više, a na šta Republika Srpska nije željela da pristane, nije mogao da donese odluku.

Federacija BiH smatra da se daleko više goriva potroši na njenoj teritoriji i u jednom trenutku zahtijevali su da joj pripadne 64 odsto, umjesto sadašnjih 59.

Iz UO UIO danas je saopšteno da na sjednici nije usvojena odluka o raspodjeli 11 miliona KM prikupljenih od putarina prije usvajanja izmjena Zakona o akcizama jer su protiv bili članovi iz Federacije BiH, a ta sredstva i dalje će biti akumulirana na posebnom računu sve dok se ne postigne dogovor.

Takođe, UO UIO nije dao pozitivno mišljenje na predložene izmjene Zakona o akcizama koje se odnose na smanjenje akcize na gorivo, a koje su u proceduri na prijedlog tri poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon što su ranije prihvatili inicijativu Radne grupe i uveli moratorijum na tri godine na povećanje specifične akcize na cigarete, usvojen je Nacrt izmjena Zakona o akcizama, koji je upućen u dalju proceduru prema Savjetu ministara BiH.

"Podaci koje smo dobili pokazuju da drastično padaju legalni prihodi po osnovu prodaje cigareta, a raste crno tržište, koje se mora suzbiti", rekao je Bevanda, ministar finansija i trezora BiH.

Na današnjoj održanoj sjednici bilo je riječi i o izvršenju presude Suda BiH u korist Republike Srpske prema kojoj je UIO dužna da isplati 15 miliona KM bez zateznih kamata zbog nepostojanja odluka o poravnanjima u 2009. i 2010. godini.

Miro Džakula, direktor UIO, upoznao je članove Upravnog odbora da je do sada po ovoj presudi skinuto više od četiri miliona KM sa nekoliko računa Uprave te da to stvara probleme u radu jer se sredstva skidaju sa depozitnih računa.

Podjela novca u postocima

  • 59 FBiH
  • 39 RS
  • 2 Brčko distrikt

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije