Privreda

Druga digitalna konferencija "DDays": Digitalizacija preduslov modernog razvoja

Druga digitalna konferencija "DDays": Digitalizacija preduslov modernog razvoja
Foto: N.N. | Druga digitalna konferencija "DDays": Digitalizacija preduslov modernog razvoja

BEČIĆI - Digitalizacija privrede i javne uprave je proces koji treba podršku i razumijevanje donosilaca odluka jer ekonomije bez razvijene digitalne infrastrukture neće moći zadržati konkurentnost, jedan je od zaključaka na drugoj digitalnoj konferenciji "Ddays", koja je u petak završena u Bečićima.

Jedan od primjera institucije koja je uspješno sprovela digitalizaciju u procesima javne uprave je, kako je rečeno na panelu "Digitalna transformacija javne uprave u jugostičnoj Evropi", Poreska uprava RS.

Prema riječima Gorana Maričića, direktora PU RS, to je u značajnoj mjeri uticalo na olakšavanje procedura, ali i naplatu poreza, automatizaciju postupaka u nizu usluga, efikasnost i ažurnost podataka, kao i na isključivanje subjektivnog odnosa službenika prema procesima unutar Uprave.

"U narednom periodu namjeravamo da uvedemo nove usluge, a da postojeće pojednostavimo", rekao je Maričić, istakavši da je digitalizacija doprinijela povećanju naplate od pet odsto na godišnjem nivou izuzimajući 2020, koju je obilježila pandemija virusa korona.

Na panelu "Stanje i perspektive digitalizacije u zemljama jugoistočne Evrope" poručeno je da nema dobre i uspješne digitalizacije bez jasnih državnih politka i strategija koje će usmjeravati ove procese.

Kako je rekao Damir Maglajlić iz "Bit alijanse", koja okuplja kompanije koje se bave informacionim tehnologijama u BiH, bh. vlasti su odbile ponudu IT kompanija da sprovedu besplatnu digitalizaciju javne uprave.

"Pokušavamo da sarađujemo sa svim nivoima vlasti i to nam stvara određene probleme", naveo je Maglajlić, dodavši da BiH prilično zaostaje u regionu kada je digitalizacija u pitanju.

Slada Ivelić, predsjednica Notarske komore RS, je govorila o iskustvima i izazovima s kojima se suočava notarska zajednica kad je u pitanju proces digitalizacije.

Ivelićeva je istakla da bi to u velikoj mjeri uticalo na poboljšanje njihovih usluga, prije svega u smislu kraćeg trajanja, ali i, što je mnogo važnije, veće pravne sigurnosti. Ivelićeva je istakla da digitalizacija notarijata neće sniziti cijene notarskih usluga.

Bojana Bajić, rukovoditeljka IT sektora Ministarstva finansija Crne Gore, istakla je da je ova zemlja u prethodnom periodu donijela niz propisa u sferi digitalizacije javne uprave, ali da, i pored toga, jedan dio institucija i dalje traži papirne dokumente.

"Nije dovoljno samo usvojiti zakone. Država mora zajedno s IT sektorom da pronađe način za što veću primjenu usluga koje su ti zakoni omogućili. Ono što je definitivno jeste da smo na putu na kojem nema povratka. Cilj je da što više usluga bude elektronskog tipa, a da manuelni rad, rad s dokumentima bude sveden na minimum", rekla je Bajićeva.

Tarik Zaimović, direktor firme "ICT Corteks" iz Crne Gore, je na panelu "Stanje i perspektive digitalizacije u zemljama jugoistočne Evrope" rekao da je udruživanje kompanija koje se bave ICT tehnologijama izuzetno značajno.

"Pojavom klastera problemi jedne firme nisu samo njeni već zajednički. Svi zajedno preskačemo prepreke", rekao je Zaimović.

Posebno je ukazano na činjenicu da su zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije na različitom nivou u tom procesu te da postoje još brojni izazovi s kojima se suočavaju.

Na panelu "Alternativni izvori finansiranja startupova" učestvovao je Davor Sakač, direktor "TS Ventures Fund" koji je govorio kako pristupiti sredstvima fonda, dok su Zihnija Hasović, glavni menadžer EBRD-a, Matija Dautović, saradnik EBRD-a Crna Gora, i Nenad Novović iz "CEO and Founder", govorili na panelu "Digitalizacija privatnih kompanija  da, ali kako?". Andreja Šeperac, zamjenica direktora Razvojne agencije SIMORA, prenijela je iskustva kako jedna lokalna zajednica može da privuče IT sektor i da se domogne projekta vrijednog 50 miliona evra na panelu "Igrica".

Ivan Bjelajac, jedan od najuspješnijih serijskih preduzetnika u Srbiji, govorio je na predavanju "Blockchain - samo nebo je granica!" o mogućnostima koje donose blockchain tehnologije i gdje će se sve primjenjivatim, dok su profesor Beogradskog univerziteta Miodrag Zec i Ivan Ostojić, chief business officer i član Uprave "Infobip", na sebi svojstven način iznijeli svoje poglede na perspektive IT industrije.

Udruživanje

Na panelu "Stanje i perspektive digitalizacije u zemljama jugoistočne Evrope" istaknuto je da su zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije na različitom nivou u tom procesu.

Zanimljivo izlaganje imao je Tarik Zaimović, direktor firme "ICT Corteks" iz Crne Gore, koji je istakao da je udruživanje kompanija koje se bave ICT tehnologijama izuzetno značajno.

"Pojavom klastera problemi jedne firme nisu samo njeni, već zajednički. Svi zajedno preskačemo prepreke", rekao je Zaimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije