Privreda

"EU ProLocal": 4 miliona evra dodijeljena bh. preduzećima

"EU ProLocal": 4 miliona evra dodijeljena bh. preduzećima
Foto: N.N. | "EU ProLocal": 4 miliona evra dodijeljena bh. preduzećima
Blaženka Cuca

SARAJEVO - Biti prvi proizvođač 14-metarskog šipa u BiH veliki je poslovni poduhvat preduzeća "Armako" iz Prnjavora. Riječ je o građevinskom elementu čija je upotreba nezamjenjiva u velikim infrastrukturnim projektima, poput izgradnje autoputova, građevinskih objekata i mostova.

"Od plasiranja novog proizvoda u prvoj polovini septembra 2017. godine do danas bilježimo pozitivnu reakciju lokalnog tržišta, kao i narudžbe s tržišta susjednih država Hrvatske i Srbije", ističe projektni menadžer preduzeća Milan Blagojević.

Uvođenje ovog noviteta omogućilo je zapošljavanje četiri nova radnika, a ugradnju softvera na postojeću proizvodnu liniju finansirala je Evropska unija bespovratnim sredstvima dodijeljenim kroz program "EU ProLocal".

Zahvaljujući ovom programu, četiri miliona evra bespovratnih sredstava dodijeljena su za 57 malih i srednjih preduzeća i 25 razvojnih partnerstava, što je donijelo  nove proizvode i usluge na domaće tržište.

"Preduzeća su sada osposobljena da na potrebe kupaca odgovore razvojem novih proizvoda te poboljšaju kvalitet postojećih", rekao je Ričard Maša, šef Odjela za saradnju u Delegaciji EU u BiH.

Novitet na bh. tržištu predstavljaju nova pakovanja malih gramaža sjemena i sadnog materijala preduzeća "Sjemenarna" iz Širokog Brijega.

Preduzeće "Javor" iz Prijedora inovativnu tehnologiju za graviranje i rezbarenje drveta iskoristilo je da tržištu ponudi luksuzne modele namještaja po narudžbi, bolji kvalitet proizvoda, a srodnim preduzećima uslugu na komercijalnoj osnovi.

"Kovan" M.I. iz Gračanice je prvo preduzeće u BiH koje koristi robote u procesu zavarivanja, a u Tvornici armaturnih mreža "Femis" iz Posušja instalirali su nove linije za proizvodnju distancera za oplatu i postali jedini u BiH s ovom opremom u tvorničkoj proizvodnji.

"Uvođenje inovacija u poslovanje i plasman noviteta na tržište je preduzećima omogućilo rast prihoda od prodaje, otvorilo vrata novim tržištima, kao i stvaranje novih radnih mjesta", izjavio je "EU ProLocal" grant menadžer dr Gligor Stojkov.

"EU ProLocal" podržava lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH, a finansiraju ga Evropska unija sa devet i Vlada Njemačke sa četiri miliona evra. Program implementira GIZ.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije