Privreda

Ekskluzivno: "Tropic" želi da preuzme "Merkator" u BiH

Ekskluzivno: "Tropic" želi da preuzme "Merkator" u BiH
Foto: Ilustracija | Eksluzivno: "Tropic" želi da preuzme "Merkator" u BiH
Dejan Tovilović

BANJALUKA - Banjalučki maloprodajni lanac "Tropic" poslao je ponudu za preuzimanje "Mercatora" u BiH, ekskluzivno saznaju "Nezavisne novine" od dobro obaviještenog izvora.

"Još se ne zna koliko je teška ponuda, ali 'Tropic' želi da preuzme 'Mercator' u BiH", kaže taj izvor i podsjeća da je "Tropic" renomirana firma, te jedan od najvećih poslodavaca u privatnom sektoru i trgovačkih lanaca u Bosni i Hercegovini.

"Tropic" se već 30 godina bavi trgovinom. Kompanija zapošljava 2.000 radnika, a u svom lancu ima 55 maloprodajnih objekata.

Iz kompanije "Tropic" su potvrdili da su poslali ponudu, ali nisu govorili o detaljima te ponude, tako da se više informacija o cijelom poslu očekuje u narednom periodu. 

Dobavljači koje smo juče kontaktirali nisu željeli da komentarišu eventualno preuzimanje dok priča i zvanično ne bude potvrđena, ali kako smo saznali, ova vijest ih je obradovala jer "Tropic" u svojim trgovinama daleko više favorizuje domaće dobavljače i proizvođače, a i novac bi, kako su ocijenili, ostajao u Republici Srpskoj.

"Mercator" je inače uveliko započeo preuzimanje "Konzumovih" trgovina u BiH, a u planu je da cijeli posao bude završen do kraja septembra.

Ono što je njegova prednost u odnosu na "Konzum", koji je nagomilao brojna dugovanja prema dobavljačima, jeste da neće imati velike troškove zakupa prostora jer svoje objekte prilikom napuštanja poslovanja u BiH nikada nije ni prodao, već ih je upravo iznajmljivao "Konzumu", a koji je po tom osnovu izdvajao veliku količinu novca.

Prema izvještaju vanredne uprave koncerna "Agrokor", "Konzum" u BiH je u prvih pet mjeseci ove godine poslovao sa gubitkom od 5,9 miliona evra.

Zbog lošeg poslovanja, dugovanja i brojnih problema donesena je odluka da on bude dokapitalizovan sa 68,7 miliona maraka, a da mu se osigura likvidnost sa 29,7 miliona maraka svježeg novca, dok je već ranije donesena odluka da "Mercator" preuzme dio trgovina.

Međutim, kako stvari stoje, i prije nego što se u potpunosti ponovo vrati na tržište BiH, kupiće ga  trgovinski lanac "Tropic", a što je, prema mišljenju mnogih, dokaz o jačanju domaćih trgovina koje sada mogu ravnopravno da se bore sa stranim.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije