Privreda

Elektroprivreda BiH "udarila" na RMU "Zenica"

Elektroprivreda BiH "udarila" na RMU "Zenica"
Foto: Energetika.ba | Elektroprivreda BiH "udarila" na RMU "Zenica"

SARAJEVO – Rukovodstvo "Elektroprivrede Bosne i Hercegovine" (EP BiH) uputilo je brojne kritike nadležnima u Rudniku mrkog uglja (RMU) "Zenica", poručivši im da su na njihove račune u posljednje tri godine uplatili milionske iznose po osnovu pozajmica, kojima su Zeničani namirili obaveze prema radnicima, a da su zauzvrat dobili enormno manju proizvodnju od očekivane.

 

Iz Elektroprivrede su saopštilli da su od 25. maja 2021. godine do 31. januara 2024. godine RMU "Zenica" po osnovu zaključenih ugovora, uplatili pozajmice u vrijednosti od 85,37 miliona KM.

"Od navedenog iznosa, samo u periodu od 17. oktobra 2023. godine do kraja januara ove godine, vrijednost uplaćenih pozajmica je iznosila 41,2 miliona KM, što je za 11,2 miliona KM više u odnosu na predviđenih 30 miliona KM, prema izmjenama Odluke Nadzornog odbora JP Elektroprivreda BiH o rasporedu odobrenih sredstava za davanje pozajmice rudnicima uglja. Dodatna sredstva obezbjedila je Uprava JP Elektroprivreda BiH Odlukom o preraspodjeli novca za davanje pozajmica rudnicima Koncerna EPBiH", saopštili su iz Elektroprivrede BiH.

Pojasnili su da su pomenuta sredstva utrošena za uplate obaveza za PIO po tužbama radnika, obaveza za PIO po redovnom penzionisanju i uplate otpremnina za radnike koji su ostvarili pravo na to, kao i za zbrinjavanje viška radnika kroz izmirenja obaveza za doprinose i isplatu stimulativnih otpremnina, te isplatu po obavezama za tekuće poslovanje.

"Uprkos provedenim aktivnostima, RMU 'Zenica' je od septembra 2023. do januara 2024. godine, ostvarila proizvodnju od 34 posto u odnosu na plan i prihod 3,2 miliona KM. Troškovi plata za navedeni period iznose 10,1 milion KM i veći su od ostvarenog prihoda za 6,8 miliona KM", slikovito su pojasnili iz EP BiH, naglašavajući da su kao vladajuće društvo Koncerna EPBiH ispunili sve obaveze kako bi preostali broj uposlenika u RMU "Zenica" obezbjedio kontinuitet proizvodnje, ispunjenje planova i stabilnost poslovanja.

Komentar na ove navode pokušali smo dobiti od direktora Rudnika mrkog uglja "Zenica", Mensura Hukića, ali na pozive "Nezavisnih novina" nije odgovarao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije