Privreda

FBiH se zadužuje za 25 miliona maraka

FBiH se zadužuje za 25 miliona maraka
Foto: Ilustracija | FBiH se zadužuje za 25 miliona maraka

SARAJEVO - Dom naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) usvojio je odluku o zaduženju FBiH kod inostranog kreditora radi realizacije projekta rehabilitacije i modernizacije crpno-akumulacione hidroelektrane "Čapljina" i odluku za stvaranje uslova poboljšanja energetske efikasnosti u Kantonalnoj bolnici u Zenici, čime se FBiH zadužila za 25 miliona evra.

Nakon usvajanja ovih odluka okončana je vanredna sjednica i počela redovna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH na kojoj će se delegati izjasniti o budžetu FBiH za narednu godinu koji je predložen u iznosu od 4.954.392.401 KM, što je u odnosu na ovu godinu povećanje za 83 odsto ili za 2,25 milijardi KM.

Delegati će se danas izjašnjavati i o izmjenama Zakona o trezoru, Zakona o doprinosima i Zakona o budžetima u FBiH.

Osnovni razlog za povećanje budžeta je integracija Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje u budžet FBiH, čiji finansijski plan za 2020. godinu iznosi oko 2,4 milijarde KM.

Izmjenama Zakona o trezoru, Zakona o doprinosima i Zakona o budžetima u FBiH, o kojima će se delegati danas izjašnjavati, predviđeno je da Zavod PIO/MIO dobije status budžetskog korisnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije