Privreda

Fabrika duvana Banjaluka u rukama Bugara

Fabrika duvana Banjaluka u rukama Bugara
Fabrika duvana Banjaluka u rukama Bugara

BANJALUKA - Bugarski holding "Bulgartabac" danas je kupio većinski paket od 55 odsto akcija Fabrike duvana Banjaluka od laktaške firme "Antonić Trade" za 4,54 miliona KM čime je i zvanično preuzeo to banjalučko preduzeće.

Bugarski predstavnici danas su, takođe, na sjednici Skupštine akcionara Fabrike duvana postavili svoje predstavnike u Upravni odbor preduzeća, kojim je do sada predsjedavao Nebojša Antonić, vlasnik "Antonić Tradea".

Umjesto Antonića, Aleksandra Vučkovića i Sime Miškića, u UO fabrike imenovani su Vencislav Čolakov, Cvetan Cvetkov i Miglena Hristova.

Cvetkov, član UO za koga se spekuliše da će biti novi direktor Fabrike duvana, je nakon sjednice Skupštine akcionara izjavio da će u fabrici prvo uslijediti sanacija objekata, nakon čega planiraju instalirati mašine iz Bugarske.

Izrazio je očekivanje da će se uslovi za oživljavanje proizvodnje u fabrici steći do kraja godine, napominjući da dinamika zavisi od obima remonta.

"Imamo ozbiljne planove u BiH, odnosno planiramo proizvodnju cigareta koje neće biti namijenjene samo bh. tržištu, već svim zemljama CEFTA (zona slobodne trgovine između BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova*, Makedonije, Albanije i Moldavije)", istakao je Cvetkov.

On je izrazio nadu da će radnici Fabrike duvana biti zadovoljni novim vlasnicima "jer će imati posla". Nije, međutim, mogao otkriti plan zapošljavanja niti visinu predstojećih investicija, navodeći da za to nema odobrenje direktora holdinga.

Prema nezvaničnim informacijama, Bugari u fabriku namjeravaju uložiti oko 20 miliona evra i uvesti proizvodnju svojih brendova, među kojima su najpoznatije eva slims cigarete.

Miroslav Marinković, predsjednik Sindikata organizacije Fabrike duvana Banjaluka, kazao je danas da radnici očekuju da se u predstojećem periodu u preduzeću realizuje rekonstrukcija kompletnog proizvodnog ciklusa i povećaju plate.

U fabrici će uslijediti sanacija objekata, zatim instaliranje mašina iz Bugarske, a krajem godine oživljavanje proizvodnje

On je podsjetio da se "Bulgartabac" memorandumom potpisanim s Vladom RS obavezao da će biti sačinjen novi kolektivni ugovor za zaposlene, te u naredne tri godine zadržano 250 radnika uz najmanje petogodišnje zadržavanje djelatnosti proizvodnje cigareta.

Nada Ozren, dugogodišnja radnica Fabrike duvana, kazala je da radnici dolaskom novih vlasnika očekuju bolje dane.

"Plate su do sada bile izuzetno niske, te se nadamo povećanju plata, što nam je jedna od najvećih motivacija. Neka je Antoniću srećan odlazak, a novom vlasniku srećan dolazak u fabriku", poručila je ona.

Fabrika duvana je u većinskom vlasništvu Antonića bila od privatizacije 2006, da bi u velike finansijske probleme zapala u zadnje tri godine, što je dovelo do otkaza za desetine radnika uz prijetnju gašenja jedinog proizvođača cigareta u RS. Nakon pobune i zahtjeva fabričkog sindikata i malih akcionara, Vlada RS je podnijela tužbu protiv Antonića sa zahtjevom za poništenje privatizacionog ugovora, ali je taj proces u aprilu 2013. obustavljen zbog dogovora o promjeni većinskog vlasnika.

"Bulgartabac" je preko svoje članice "Blagoevgrad" od tada sukcesivno kupovao akcije banjalučke fabrike od javnih fondova RS (devet odsto) i malih akcionara (6,6 odsto). Nakon registracije današnje transakcije Bugari će posjedovati 70,6 odsto akcija.

Cvetkov, koji kaže da ima 18-godišnje iskustvo rada u multinacionalnom duvanskom gigantu "Philip Morris", rekao je da je "Bulgartabac" lani prodao 24.000 tona duvanskih prerađevina, dok ove godine prodaju planiraju podići na 28.000 tona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije