Privreda

Fabrikama prodaja mršavija za 622 miliona KM

Fabrikama prodaja mršavija za 622 miliona KM
Foto: Arhiva | Fabrikama prodaja mršavija za 622 miliona KM

BANJALUKA - Ukupna vrijednost prodaje industrijskih proizvoda u prošloj godini u Republici Srpskoj, a koju su ostvarila preduzeća koja su se bavila industrijskom proizvodnjom, iznosila je 5.271.670.271 KM.

Ta vrijednost je, međutim, manja u odnosu na godinu ranije, kada je prodaja industrijskih proizvoda iznosila 5.893.956.173 КМ.

Kada se podvuče crta, zaključujemo da su industrijska postrojenja u 2019. u odnosu na 2018. imala prodaju mršaviju za oko 622 miliona KM.

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, kaže da je činjenica da je u 2019. godini zabilježen pad industrijske proizvodnje u dobrom dijelu industrijskih grana.

"Osnovni razlog za to je smanjena tražnja na zapadnom tržištu, tako da smo prošle godine imali taj pad, koji je bio loša polazna osnova za 2020. godinu, u kojoj sad imamo i ovu situaciju u vezi s virusom korona. To znači da smo mi, što se tiče naše industrijske proizvodnje, dosta ugroženi u ovom momentu", naveo je Račić za "Nezavisne".

Prema njegovim riječima, kada se u obzir uzmu prošlogodišnji pad, te pad koji će biti prouzrokovan virusom korona u ovoj godini, to će znatno uticati na finansijske pokazatelje na kraju ove godine.

"Mi smo prošle godine u gotovo svim granama imali pad, osim možda u metalskoj industriji i proizvodnji prehrambenih proizvoda. Imali smo pad od oko 15 do 20 odsto u tekstilnoj industriji, zabilježen je pad i u proizvodnji kože i obuće, kao i u drvnoj industriji, odnosno proizvodnji namještaja", istakao je Račić.

U ovom momentu je, dodaje, bitno da se prerađivačka industrija pokuša spasiti, jer je ona osnova ekonomije u Srpskoj, a na nju otpada i najveći dio izvoznog kolača.

Janko Petrović, predsjednik Udruženja poslodavaca prerade drveta Republike Srpske, smatra da dolaze još teža vremena.

"Mart i april, kada je u pitanju poslovanje, bili su dobri, jer je bilo starih naloga. U zadnje vrijeme bilježimo pad od oko 50 odsto. Nema naznaka da će doći do oporavka, mislim da će biti samo gore", naveo je Petrović.

Prema njegovim riječima, možda se na početku godine potrošio novac koji nije trebalo da se utroši.

"Tek sad mi u realnom sektoru očekujemo krizu", naglasio je Petrović.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prodaja vlastitih industrijskih  proizvoda u 2019. godini iznosila je 4.954.837.930 KM, što predstavlja čak 94 odsto od ukupne vrijednosti prodaje, dok preostalih šest procenata otpada na prodaju industrijskih proizvoda koji su rezultat uslužne proizvodnje.

Kada je u pitanju 2019. godina, dobar dio onog što je proizvedeno u fabrikama u Srpskoj otišao je na inostrana tržišta.

"Vrijednost prodaje u inostranstvu iznosila je 2.234.529.506 KM, što predstavlja 42,4 odsto ukupne vrijednosti prodaje industrijskih proizvoda", naveli su iz Republičkog zavoda za statistiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije