Privreda

Forum u Budvi: Gasovod i autoput projekti za budućnost

Forum u Budvi: Gasovod i autoput projekti za budućnost
Foto: N.N. | Forum u Budvi: Gasovod i autoput projekti za budućnost

BUDVA - Izgradnja jadransko-jonskog gasovoda i završetak jadransko-jonskog autoputa su dva kapitalna projekta koja mogu povezati cijeli jadransko-jonski region, poručeno je na dvodnevnom 4. forumu Strategije EU za jadransko-jonski region (EUSAIR), koji se održava u Budvi.

Duško Marković, premijer Crne Gore i domaćin foruma, rekao je da su ovo projekti budućnosti koji su od velikog značaja za region, koji transportno povezuju s EU, a u energetskom smislu povećavaju raznovrsnost energetskog snabdijevanja regiona.

Marković je naglasio da je Crna Gora na samitu EU za zapadni Balkan održanom u Sofiji insistirala da ovaj putni pravac bude uvršten na listu evropskih transpornih koridora pod nazivom "Plavi put".

"Sad je do nas, zemalja, da pojedinačno, u saradnji jedni s drugima i u saradnji s EU ovaj projekat realizujemo i na taj način damo doprinos učvršćivanju regionalne saradnje", rekao je Marković. Što se tiče jadransko-jonskog gasnog koridora, naglasio je da je on posebno važan za Crnu Goru.

"Važan dio tog koridora će prolaziti kroz Crnu Goru. On će omogućiti da Crna Gora postane važno energetsko čvorište, a samim tim od ogromne važnosti za crnogorsku ekonomiju", rekao je Marković.

Mirko Šarović, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju BiH, koji je trebalo da prisustvuje forumu, ali nije mogao zbog foruma Evropske banke za obnovu i razvoj u Sarajevu, "Nezavisnim" je rekao da je Jadransko-jonska inicijativa EU važna za BiH, a da su jadransko-jonski autoput i gasni koridor konkretan dokaz na koji način BiH može iskoristiti evropske inicijative za sopstveni razvoj. Šarović je rekao da će jadransko-jonski autoput biti od velikog značaja za Hercegovinu te da podržava dalje aktivnosti koje će dovesti do realizacije ovog prokekta.

"Jadransko-jonski gasovod i autoput su projekti na koje sam posebno ponosan jer sam prethodnih godina lično učestvovao u njihovoj pripremi i razgovorima koji su vođeni na regionalnom nivou i na nivou EU", rekao je Šarović.

Rudolf Nisler, direktor za pametni i održivi razvoj i implementaciju programa u Generalnoj direkciji za regionalnu politiku Evropske komisije, rekao je da Jadransko-jonska strategija ima temeljnu političku važnost i potencijal da osnaži integracione procese regiona ka EU.

"Zemlje članice EU i članice inicijative koje nisu još u EU rade zajedno na ravnopravnoj osnovi na realizaciji ovih projekata. Ovo je fantastična prilika za učenje za ove zemlje tokom njihovog procesa pristupanja", rekao je Nisler.

Ipak, upozorio je da postoje brojni izazovi u finansiranju ovih projekata.

"Morate obezbijediti široku osnovu za njihovo finansiranje. Spomenuću kao primjer samo Evropski strukturalni investicijski fond, Instrumente pretpristupne pomoći, ali i fondove kojim direktno upravlja EU. Ove resurse moramo da mobiliziramo u ove svrhe. Da biste to uspjeli, morate da demonstrirate da ovi projekti imaju dodatnu vrijednost za evropski prostor", rekao je Nisler. Podsjetio je na upozorenje Korine Kretu, komesarke Evropske komisije za regionalni razvoj, da još ima malo vremena da se ti fondovi iskoriste.

"Strategija mora da se pretoči u najvažnije projekte. Podvlačim da ako to želite, morate da se pripremite odmah, jer je implementaciona faza za projekte iza 2020. godine već započela", zaključio je on.

Crndak s kolegama

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak učestvovaće na sastanku Savjeta ministara spoljnih poslova Jadransko-jonske inicijative u Budvi.

Na sastanku je planirano da Crna Gora preda Srbiji predsjedavanje Jadransko-jonskom inicijativom. Tokom ministarskog sastanka planirano je usvajanje budvanske deklaracije, kojom će biti ozvaničeno punopravno članstvo San Marina u Jadransko-jonskoj inicijativi.

Crnadak će u Budvi učestvovati i na ministarskom panelu 4. foruma Strategije EU za jadranski i jonski region. Na sastanku će učestvovati ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, hrvatska šefica diplomatije Marija Pejčinović-Burić, ministarka za regionalna pitanja Italije Erika Stefani, te predstavnici Sjeverne Makedonije, Albanije, Grčke i Slovenije. Sastanku će prisustvovati i ministar spoljnih poslova, političkih odnosa i pravde San Marina Nikola Renci u svojstvu specijalnog gosta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije