Privreda

Gašić: Brendirati domaće proizvode i učiniti ih vidljivim

Gašić: Brendirati domaće proizvode i učiniti ih vidljivim
Foto: Srna | Gašić: Brendirati domaće proizvode i učiniti ih vidljivim
Srna

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske želi da pomogne i obuči domaće proivođače kako da na najbolji način promovišu svoje proizvode i brendiraju ih, s obzirom da su na stržištu Srpske strani proizvodi mnogo bolje marketiški predstavljeni i vidljiviji potrošačima, rekla je danas resorni ministar Suzana Gašić.

Gašićeva je rekla novinarima u Doboju, gdje je otvorila konferenciju "Brendiranje domaćih proizvoda - naše je bolje", da su konferencije ovog tipa i neposredna komunikacija sa lokalnim privrednicima usmjerene da se nađu načini da se olakša brendiranje domaćih proizvoda, kao i da Ministarstvo preduzme odgovarajuće mjere da taj proces pojeftini.

"Brendiranje se kroz određene projekte može finansijski pomoći, a moguće je i pojednostavljenje svih procedura, pa tako i procedura brendiranja", rekla je Gašićeva.

Ona je navela da brendiranje nije tako komplikovan postupak i ukazala na pozitivne primjere u Srpskoj, od kojih je izdvojila firme koje se bave proizvodnjom tjestenine.

"Proizvodi koji su više marketinški vidljivi zapadnu za oko", navela je Gašićeva i poručila da takve proizvode potrošači najbolje prepoznaju na policama.

Ona je poručila da je osnovna aktivnost resornog ministarstva promovisanje domaće proizvodnje i proizvoda na tržištu Srpske, kao i pomoć domaćim proizvođačima da brendiraju svoje proizvode i učine ih vidljivim na domaćem i inostranom tržištu.

Predstavnik Rafinerije ulja iz Modriče Branko Despotović kaže da su u oblasti proizvodnje industrijskih i motornih maziva i ulja, sa tradicijom dugom oko 70 godina, već međunarodno prepoznat brend zasnovan na očuvanju kvaliteta proizvoda, ispunjavnju svih međunarodnih specifikacija i konstantnom kontaktu sa kupcima.

Predstavnik motela "Babino brdo" iz Dervente Zlatko Okolić ukazao je na potrebu otklanjanja nedostataka kada je riječ o otkupu proizvoda od lokalnih proizvođača.

On je naveo da je ovaj ugostiteljski objekat i izletiše sa tradicijom dugom od oko 100 godina, već sami po sebi brend, te da su turistima interesantni zbog gastro-ponude, načina pripreme jela, te domaćih namirnica.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije