Privreda

"Gasprom" plaća Kijevu 2,9 milijardi dolara

"Gasprom" plaća Kijevu 2,9 milijardi dolara
Foto: Ilustracija | "Gasprom" plaća Kijevu 2,9 milijardi dolara

MOSKVA - Ruska kompanija "Gasprom" objavila je detalje novog ugovora o tranzitu gasa sa Ukrajinom i najavila da će platiti Kijevu 2,9 milijardi dolara za rješavanje pravnog spora.

"Gasprom" navodi da će, prema postignutom dogovoru, biti povučena sva ukrajinska potraživanja o kojima sudovi tek treba da se izjasne.

Što se tiče isporuke ruskog gasa preko Ukrajine, "Gasprom" će "rezervisati" prolazak 65 milijardi kubnih metara gasa za 2020. godinu, dok će u periodu od 2021. do 2024. godine ta količina iznositi 40 milijardi kubika, uz uslov da se poštuje konkurentska tarifa.

Direktor "Gasproma" Aleksej Miler rekao je da će "Gasprom" isplatiti oko 2,9 milijardi dolara Kijevu u skladu sa već usvojenim odlukama Stokholmskog suda, a Ukrajina se obavezala da će povući sve tužbe kao i sva ostala potraživanja, prenio je "Sputnjik".

Osim toga, ukrajinski "Naftogas" preuzeće na sebe ulogu agenta "Gasproma" kada je u pitanju organizacija tranzita gasa i preuzeće sve rizike koje sa sobom nosi prelazni period.

Ministar energetike Ukrajine Aleksej Oržel rekao je da je sve ove dogovore potrebno sprovesti u djelo do 1. januara, kada ističe aktuelni ugovor o isporuci ruskog gasa kroz Ukrajinu.

On je rekao da će tarifa na tranzit gasa u budućnosti biti povećana, te da ovaj petogodišnji ugovor sa Rusijom nakon isteka može da se produži za još 10 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije