Privreda

Glas za ukidanje poreza na doniranu hranu glas za pomoć gladnima

Glas za ukidanje poreza na doniranu hranu glas za pomoć gladnima
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Glas za ukidanje poreza na doniranu hranu glas za pomoć gladnima

SARAJEVO - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH raspravljaće na današnjoj sjednici o Prijedlogu dopune Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), a koji podrazumijeva ukidanje poreza na doniranu hranu.

Ukoliko prođe ova inicijativa, koju je, podsjetimo, u parlament BiH uputilo 15 poslanika, svi oni koji ubuduće žele donirati hranu za neku ustanovu koja brine o socijalno ugroženim građanima, bili bi oslobođeni plaćanja dodatnog poreza od 17 odsto na tu donaciju.

Na taj način, kako kažu, spriječilo bi se bacanje hrane koja je pred istekom roka, ali koja i dalje nekome može pomoći da ne bude gladan.

A takvih je u BiH mnogo. Problem gladi je sve veći, a prema podacima kojima raspolažu Ujedinjene nacije, godišnje se u BiH uništi više od 400.000 tona hrane, čija je vrijednost oko 130 miliona KM. 

U isto vrijeme svaka peta osoba nema šta da jede svaki dan. Koliko je situacija ozbiljna, govori i činjenica da se svakodnevno u javnim kuhinjama u BiH hrani oko 18.000 građana, podaci su do kojih je došla fondacija "Mozaik" u sklopu kampanje "Niko gladan, niko sam".

Saša Magazinović, šef kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kao jedan od inicijatora ovog pitanja, poručuje za "Nezavisne novine" da ne postoji sumnja da će ovaj zakon biti na nečiju štetu. 

"Iz komunikacije sa svim koleginicama i kolegama niko nije rekao da neće podržati, svi su rekli da razumiju problematiku, da razumiju da se 130 miliona KM hrane baci godišnje, jer je tako ekonomski isplativije tržnim centrima, nego da na nju plate PDV od 17 odsto. Postoji veliko razumijevanje javnosti i među kolegama da je grijeh da se pored toliko gladnih u BiH toliko hrane baca", kaže Magazinović, dodajući da zakon omogućuje da hrana lakše dođe do krajnjih korisnika.

"Sada će novac koji tim javnim kuhinjama i socijalnim ustanovama daju opštine i gradovi možda biti usmjeren na nešto drugo osim hrane. Ovo je u interesu i privrednika, koji se motivišu da ne uništavaju hranu nego da je daju onima kojima je to potrebno. Ovo nije politički, već ljudski zakon", dodao je Magazinović.

Uz prijedlog SDP-a stala je i Naša stranka. Predrag Kojović, poslanik ove partije, kaže da su se svi oni koji su do sada htjeli da doniraju hranu odvraćali od te ideje kada su bili upoznati da za tako nešto moraju platiti desetine miliona KM.

"To je jedna potpuno apsurdna stvar. Doveli smo velike lance koji vrše distribuciju hrane u situaciju da radije bace tu hranu, nego da je doniraju jer nemaju novac da plate PDV na donaciju koju žele da učine. To je nehumana stvar. Nadam se da će Predstavnički dom podržati inicijativu da se taj PDV ukine", naveo je Kojović.

Potpisnik Prijedloga dopuna Zakona o PDV-u je i Nenad Grković, poslanik u Klubu SDS-PDP-Lista za pravdu i red. On za "Nezavisne novine" ističe da, iako mnogi smatraju da ove izmjene djeluju populistički, ovo zakonsko rješenje je neophodno, pogotovo u kriznoj situaciji kakva je, ne samo u BiH, već i svijetu.

"Ovakvi prijedlozi imaće našu podršku bez obzira na to ko bude predlagač. Zaista se može reći da je ovo pomoć gladnima, a takvih je kod nas zaista mnogo. Suludo je da se ispravna hrana baca", naglasio je Grković.

Njegova koleginica iz poslaničkog kluba Mira Pekić (PDP) dodaje da je ukidanje PDV-a na doniranu hranu opravdano i potrebno, te da je ovaj prijedlog trebalo ranije da dođe od Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. 

"Uprava raspolaže informacijama o iznosu donirane hrane i koliko se PDV-a plati na takvu hranu", poručila je Pekićeva. Da je prijedlog da se ukine porez na doniranu hranu dobar, saglasan je i Milan Petković, poslanik Srpskog kluba u PD PS BiH (Ujedinjena Srpska).

"Moramo takođe vidjeti kakvo je mišljenje ekonomista i stručnjaka iz te oblasti, uključujući Ministarstvo finansija BiH, pa da vidimo da li to utiče ili može uticati na stavke iz budžeta. U svakom slučaju, dobra je inicijativa i nema logike da se plaća PDV na doniranu hranu", rekao je Petković.

Iz UIO BiH su nedavno za "Nezavisne novine" kazali da će, ukoliko bude usvojeno ovo zakonsko rješenje, pripremiti i podzakonski akt kojim će poreski obveznici biti detaljno informisani o načinu njegovog sprovođenja.

S druge strane, iz javnih kuhinja su istakli da bi ukidanje poreza na doniranu hranu omogućilo da ova socijalna udruženja ubuduće imaju osnov da od tržnih centara traže hranu koju ti objekti namjeravaju da bace.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije