Privreda

Hrvatska onemogućila prevoz robe prema pet prelaza s BiH, STK traži reakciju

Hrvatska onemogućila prevoz robe prema pet prelaza s BiH, STK traži reakciju
Foto: Brčko danas | Hrvatska onemogućila prevoz robe prema pet prelaza s BiH, STK traži reakciju

SARAJEVO – Spoljnotrgovinska komora (STK) BiH uputila je inicijativu u kojoj se traži reagovanje institucija BiH u vezi sa mjerama koje je donijela Republika Hrvatska koje se tiču drumskog prevoza robe.

Hrvatska je, naime, donijela odluku kojom prestaje tranzitni promet na pet graničnih prelaza, pa tako privrednici iz BiH, ali ni iz ostalih zemalja, neće moći prevoziti robu kamionima preko prelaza Ivanica - Gornji Brgat, Velika Kladuša - Maljevac, Brčko - Gunja, Strmica - Strmica i Osoje - Vinjani Gornji.

Iz STK BiH podsjećaju da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske, utvrdilo Pravilnik o odredivanju javnih puteva po kojima se mora odvijati tranzitni saobraćaj teretnih vozila kroz Hrvatsku.

Novim pravilnikom, određeni su putevi po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila iznad 7,5 tona nosivosti i ukupne dužine do 14 metara, to je naloženo uklanjanje saobraćajnih znakova, signalizacije i opreme na putnim pravcima koji prestaju predstavljati tranzitne koridore.

Tim povodom, ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković razgovarala je danas sa predsjednikom Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmetom Egrlićem.

Tokom razgovora, razmotrene su mogućnosti koje Bosna i Hercegovina ima u pogledu reakcije na odluke vlasti Hrvatske.

Erglić je izvijestio Turkovićevu o tome kako će nova kategorizacija u Hrvatskoj, prema sadašnjim pokazateljima, imati negativne posljedice po prevoznike iz BiH, posebno u Unsko-sanskom kantonu.

"Ministarstvo vanjskih poslova BiH je spremno pomoći našim privrednicima. Već smo napravili određene kontakte sa hrvatskom stranom po ovom pitanju i očekujemo da će se razgovori nastaviti kako bi se pronašlo rješenje", navela je Turković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije