Privreda

IRB RS potpisao ugovore: Za oporavak privrednim subjektima 22,4 miliona evra

IRB RS potpisao ugovore: Za oporavak privrednim subjektima 22,4 miliona evra
Foto: Velibor Tripić | IRB RS potpisao ugovore: Za oporavak privrednim subjektima 22,4 miliona evra

BANJALUKA - Investiciono-razvojna banka RS (IRB RS) potpisala je danas ugovore sa poslovnim bankama, Srberbankom i Novom bankom, u sklopu projekta koji se realizuje u saradnji sa Svjetskom bankom, namjenjenog oporavku i pomoći poslovnim subjektima u BiH pogođenim pandemijom kovida-19.

Kako su naveli su IRB-u RS ukupna vrijednost projekte iznosi 56 miliona evra, od čega je 40 odsto zaduženja, odnosno 22,4 miliona evra namjenjeno za Republiku Srpsku.

Dražen Vrhovac, v.d. direktora IRB-a RS, kazao je da je riječ je o aranžmanu koji sadrži dvije komponente, od kojih je jedna povjerena IRB-u, a druga Ministarstvu privrede i preduzetništva RS.

"U okviru prve komponente formirane su dvije ciljne grupe, jedna je posvećena mikro malim i srednjim preduzećima, čiji je pad prihoda u drugom kvartalu 2019. u odnosu na isti period 2020. godine bio veći od 20 odsto", rekao je Vrhovac, dodajući da su druga ciljna grupa mikro mala i  srednja preduzeća u nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama u Srpskoj.

Istakao je da je izlazna kamatna stopa ukupno 1,3 KM, dok konačnu kamatnu stopu privrednici dogovaraju sa Sberbankom i Nova bankom. 

Dodao je da će plasman kredita biti realizovan na period od tri do 12 godina, te do milion evra po jednom korisniku.

Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva RS, rekao je da se druga komponenta, koja je pripala ovom ministarstvu, odnosi na privredne subjekte iz nadležnosti ovog ministarstva, koji će kroz ova sredstva imati mogućnost da obezbjede nabavku nove tehnologije i opreme.

"Po ovom osnovu, rebalansom republičkog budžeta, izdvojeno dodatnih tri miliona KM, a ukupna podrška po osnovu nabavke tehnologije i opreme ove godine biće sedam miliona KM", naveo je Petričević.

Siniša Adžić, predsjednik Uprave Nove banke, izrazio je zadovoljstvo što ova banka u saradnji sa IRB-om i Svjetskom bankom u prilici da otvori novu mogućnost za pružanje podrške obnovi i razvoju biznisa, klijentima koji su pogođeni pandemijom virusa korona. 

"Naše kamatne stope prema klijentima će biti od 2,5 odsto pa do 3,90", rekao je Adžić.

Slobodan Zrilić, član Uprave Sberbanke Banjaluka, napomenuo je da je dio ovog programa i podrška preduzećima koji u svom poslovanju poštuju principe održivog razvoja i društveno odgovornog poslovanja.

"Još uvijek ne znamo kolike će biti kamatne stope, ali vjerujemo da će biti nešto niže od uobičajenih koje se kreću oko 3 poena", kazao je Zrilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije