Privreda

Pratite nas na Google news

IRB priprema program privatizacije za HPK

IRB priprema program privatizacije za HPK
Foto: Ilustracija | IRB priprema program privatizacije za HPK
Goran Lajić

BANJALUKA, KOZARSKA DUBICA - Vlada RS zadužila je danas Investiciono-razvojnu banku RS da pripremi poseban privatizacioni program za privatizaciju državnog kapitala u preduzeću "HPK - hemijska prerada kukuruza" Draksenić iz Kozarske Dubice, te dostavi Vladi RS na usvajanje.

Saopšteno je ovo danas iz Vlade RS, nakon što su se upoznali s informacijom o pismu namjere preduzeća "Studen Global See" iz Brčkog za kupovinu državnog kapitala u ovom dubičkom preduzeću.

"U pismu namjere koje je ovo preduzeće dostavilo Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS izražava se inicijalni interes za zakup poslovanja preduzeća HPK i kupovinu akcija koje Akcijski fond RS Banjaluka posjeduje u preduzeću HPK", navodi se u saopštenju Vlade RS.

Radnici ovog preduzeća na ovaj potez za privatizaciju gledaju optimistično, a kako kaže Nikola Torbica, predsjednik Sindikalne organizacije u ovom preduzeću, privatizacija je jedini izlaz da bi bilo mogućnosti za investiciju i dalju proizvodnju.

"To je moj lični stav, Sindikata i otprilike svih radnika, jer je to priča koja ulijeva nadu da bismo mogli opstati i raditi, što znači da bismo imali i redovne plate ako bi se privatizacija pošteno uradila", rekao je Torbica.

Vlada RS utvrdila je danas i Prijedlog zakona o likvidacionom postupku, kojim su detaljnije propisane obaveze i dužnosti likvidacionog upravnika, te odgovornosti za štetu koju prouzrokuje vlasnicima kapitala poslovnog subjekta i povjeriocima u toku vršenja radnji u likvidacionom postupku, kao i novčane kazne koje se mogu izreći likvidacionom upravniku u slučaju povrede odredaba zakona.

"Jedan od osnovnih ciljeva likvidacionog postupka je namirenje povjerilaca likvidacionog dužnika, te raspodjela ostatka likvidacione mase srazmjerno učešću u vlasništvu, odnosno odluci vlasnika kapi-tala poslovnog subjekta o raspodjeli likvidacione mase", saopštili su iz Vlade, te dodali da je kao jedna od novina u zakonu, u odnosu na važeći, propisivanje odredaba koje se odnose na unovčenje imovine u likvidacionom postupku, i to nepokretne i pokretne imovine, kao i imovine bez tereta i sa teretima.

Vlada je donijela i Odluku o formiranju Republičkog kriznog centra za kontrolu afričke kuge svinja u RS.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije