Privreda

Industrija u RS proizvela debeli minus

Industrija u RS proizvela debeli minus
Foto: Velibor Tripić | Industrija u RS proizvela debeli minus
Dejan Tovilović

BANJALUKA - Privredna zajednica u Republici Srpskoj veoma loše je započela 2019. godinu, a to pokazuju i zvanični podaci, prema kojima je u prvom kvartalu došlo do pada industrijske proizvodnje od čak 13,7 odsto.

Pad je evidentiran u području proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom (19,6 odsto), prerađivačkoj industriji (10,2 odsto), kao i u području vađenja rude i kamena (9,4 odsto).

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, tokom prva tri mjeseca ove godine u RS nije bilo proizvodnje duvanskih i naftnih proizvoda.

U odnosu na 2018. godinu, značajan pad se bilježi u proizvodnji tekstila od 26,5 odsto, namještaja i odjeće 18,1 odsto, pića 11,5 odsto, drveta 8,5 odsto, kao i u ostaloj prerađivačkoj industriji, gdje pad iznosi 23,4 odsto.

Sa druge strane, rast je zabilježen u metalskoj i elektro industriji, ali taj rezultat ne može da promijeni generalno lošu sliku za početak godine.

Pero Ćorić, direktor Privredne komore Republike Srpske, smatra kako rezultati ukazuju na pad potražnje na značajnim tržištima te dolazak globalne ekonomske krize.

Dodaje kako je jedan od uzroka i nedostatak radne snage, kao jednog od bitnih elemenata.

"Energetski sistemi, poput proizvodnje nafte i struje, drastično utiču na ukupne pokazatelje privrede Republike Srpske. Mi smo mala privreda. Kada oni zabilježe loše rezultate, ukupna slika o stanju privrede bude loša", kaže Ćorić.

Predrag Duduković, iz Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT, kaže kako je teško tražiti uzroke pada, ali i dodaje da to sigurno nije dobar trend.

Ocjenjuje kako u narednom periodu treba raditi više na jačanju industrijske proizvodnje jer je ona nešto najbitnije za razvoj privrede, a samim tim i Republike Srpske.

"Šta će se dešavati u narednom periodu, teško je predvidjeti. Industrijska proizvodnja je teška i zahtijeva angažman velikog broja ljudi. Proces od nabavke materijala do finalnog proizvoda je dug pa privrednici odustaju od tog načina poslovanja i okreću se onome što je jednostavnije", kaže Duduković.

Dodaje kako je paradoks da industrijska proizvodnja opada, a da budžetski prihodi rastu.

Proizvodnja duvanskih proizvoda              -100%

Proizvodnja naftnih proizvoda            -97,9%

Proizvodnja tekstila                      -26,5%

Proizvodnja namještaja                       -18,1%

Proizvodnja odjeće                        -18,1%

Proizvodnja pića                                  -11,5%

Proizvodnja drveta                        -8,45%

Popravka i instalacija mašina              +116,7%

Proizvodnja saobraćajnih sredstava          +58,5%

Proizvodnja mašina i opreme              +26,3%

Proizvodnja računara i optičkih proizv.    +22,8%

Proizvodi od gume i plastike               +19,2%

Proizvodi od nemetalnih minerala            +18,0%

Proizvodnja farmaceutskih proizvoda       +10,3%

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 6

beha, mala zemlja za veliku nuždu

ajde balinće mrš, dosta tê, zaveži gubavu labrnju i mešaj taj beton, ba

pikaso

Pa kako to jbg sad ...pa Cvijanovićka se stalno hvali kako ovo..kako ono ..boli glava dobro ide sve nema problema...svi se hvale iz Vlade kako ruže cvjetaju...a svi pobjegoše iz RS ...rasulo sveopšte...kriminal cvjeta..ubistva cvjetaju..droga se rastura po gradu ima je možete je kupiti ko sladoled bilo gdje...ja znam jedno a to je da se riješio svako belaja ko je otišao iz RS .

DrzavniPosao

Dajte ljudi pa nije sve tako crno evo naprimjer osoba koja se predstavlja kao ''Nezavisna Srpska'' je uspjesan Banjalucki biznismen koji na buvljaku prodaje kineske gace i vrlo je uspjesan u tome kako sam kaze ima nekoliko miliona maraka na racunu u Balkan Banci ili je u pitanju Banka Republike Srpske,jebiga sad nisam siguran u kojoj banci ima depozit?

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije