Privreda

Istraživanje nafte: Federalno ministarstvo odbilo britansku punudu punu rupa

Istraživanje nafte: Federalno ministarstvo odbilo britansku punudu punu rupa
Foto: Ilustracija | Istraživanje nafte: Federalno ministarstvo odbilo britansku punudu punu rupa

SARAJEVO - Drugi pokušaj Vlade Federacije BiH da pronađe stručnog konsultanta koji bi joj pomogao da raspiše međunarodni tender za dodjelu koncesije za istraživanje nafte i gasa je propao jer je jedini ponuđač poslao tehnički neispravnu ponudu.

Tendersku dokumentaciju za posao koji je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije bilo spremno da plati 1,5 miliona maraka preuzela su 22 zainteresovana ponuđača, ali je ponudu poslao samo "IHS Markit" iz Londona, svjetska renomirana kuća u oblasti konsultacija u energetskom sektoru.

Međutim, s obzirom na to da su napravili niz propusta u procesu dostavljanja ponude, Komisiji za sprovođenje postupka javne nabavke nije preostalo ništa drugo nego da resornom ministarstvu predloži da ponudu odbije, a što su ovi i učinili.

Kako se navodi u obrazloženju odluke o poništenju postupka javne nabavke, na svakoj stranici ponude kao i u obrascima pored potpisa ponuđača stajao je datum 20. april, dok je ponuda u Ministarstvo stigla sedam dana ranije, tačnije 13. aprila. Takođe, nacrt ugovora je nepotpun i ostavljene su praznine koje je ponuđač trebalo da popuni.

Tenderskom dokumentacijom u dijelu koji se odnosi na bilans stanja traženo je da bude naveden period u posljednje tri godine. U ponudi je naveden period od 2014. do 2016. godine, dok podaci za 2017. nisu navedeni, čime nisu ispunjeni uslovi.

"Takođe, pojedini dijelovi ponude su dostavljeni na engleskom jeziku iako je traženo da ona bude dostavljena na jednom od tri jezika u BiH, a sam prevod teksta cjelokupne ponude je dosta nejasan, što je dovelo do dodatnih nejasnoća", navodi se u obrazloženju odluke.

Iako je i ovaj pokušaj propao, iz Ministarstva poručuju kako ne odustaju.

"Ministarstvo je u postupku pripreme tenderske dokumentacije za raspisivanje novog poziva za izbor konsultanta. Planirano je da se novi javni poziv objavi do 15. avgusta 2018. godine", kazala nam je Begajeta Habota, šef Odsjeka za geologiju u ovom ministarstvu. Podsjećamo, prvi poziv za izbor konsultanta raspisan je još u avgustu 2017. godine, a tendersku dokumentaciju tada su preuzela 43 zainteresovana ponuđača, ali nije dostavljena nijedna prihvatljiva ponuda.

Inače, brojne svjetske kompanije godinama unazad su bile zainteresovane za istraživanja zaliha nafte i gasa na podučju ovog dijela BiH. Svjetski gigant "Shell" je još 2011. godine imao saradnju s Vladom FBiH. Imali su potpisan memorandum o razumijevanju, koji je produžavan i 2013. i 2014, ali ne i 2015, kada su se iznenada povukli.

Prošle godine obavijestili su resorno ministarstvo o namjeri da se vrate u projekat.

Mediji su 2016. godine pisali kako su osim ove kompanije za istraživanje "crnog zlata" zainteresovani i naftni giganti poput francuskog "Totala", "Key Petroleuma" iz Australije i "Spectruma" iz Velike Britanije. Podsjećamo, američka naftna kompanija "Amoco" 1989. godine dobila je ekskluzivna prava da istražuje naftu u Bosni i Hercegovini, zajedno sa britanskom konsultantskom kućom "Exploration Consultants Limited". Te dvije firme u svom istraživanju otkrile su naftu na sjeveru i jugu BiH. Rat u BiH je ubrzo počeo i spriječio ulaganja u naftna polja i bušenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije