Privreda

Južna Koreja naredila kamiondžijama da se vrate na posao

Južna Koreja naredila kamiondžijama da se vrate na posao
Foto: Tanjug/AP | Južna Koreja naredila kamiondžijama da se vrate na posao
Tanjug

Južna Koreja je naložila danas kamiondžijama-štrajkačima u industriji čelika i petrohemije da se vrate na posao, čime je proširila raniju naredbu o radnoj obavezi za radnike koji štrajkuju u industriji cementa.

Korejski premijer Han Dak-so je na početku sjednice vlade, koja je uživo prenošena, rekao ministrima da izdaju naredbu o "radnoj obavezi", izvještava Rojters.

Desetine hiljada kamiondžija koji štrajkuju traže da program podizanja minimalne zarade bude trajan i širi. Vlada je to do sada odbijala, ali je najavila mogućnost produženja tog programa sa sadašnjih tri godine.

Opoziciona Demokratska stranka, koja ima većinu u parlamentu, odlučila je da podrži vladin predlog o produženju programa, navode mediji.

"Vlada ostaje nepokolebljiva. Apsolutno moramo da prekinemo začarani krug neopravdane organizovane sindikalne akcije", rekao je Han.  Jedan visoki sindikalni funkcioner je izjavio da dalji pregovori nisu planirani. 

Drugi po redu štrajk u Južnoj Koreji u posljednjih manje od šest mjeseci poremetio je snabdijevanje robom, počev od isporuka goriva za vozila, što je zemlju koštalo 3,5 biliona vona (2,66 milijardi dolara) u prvih 12 dana štrajka, saopštila je vlada ove nedjelje.

U štajku je otprilike trećina vozača od 2.000 cisterni sa gorivom, a do srijede popodne je u zemlji ostalo bez goriva 78 benzinskih stanica, od kojih su mnoge u regionu metropole Seul, prema vladinim podacima.

Vlada je prošle nedjelje izdala naredbu o "radnoj obavezi" kako bi 2.500 vozača-štrajkača u cementnoj industriji vratila na posao. 

U cijeloj Koreji štrajkuje oko 35 odsto od 2.600 vozača cisterni, navode mediji, pozivajući se na Ministarstvo industrije.

Isporuke čelika su pale na 48 odsto normalnog nivoa, a isporuke petrohemijskih proizvoda su potonule na oko 20 odsto, saopštilo je danas Ministarstvo saobraćaja, izrazivši bojazan da će to nanijeti štetu proizvodnji automobila i brodova. 

Petrohemijske kompanije razmišljaju da već ovog vikenda smanje proizvodnju zbog nestašice sirovina. 

Ovo je prvi put da je vlada izdala naredbu o "radnoj obavezi" kojom je prisilila radnike koji štrajkuju da se vrate na posao.

Nepoštovanje naredbe od strane radnika može dovesti do otkaza ugovora o radu, tri godine zatvora ili novčane kazne do 30 miliona vona (22.550 dolara). 

Vlada je saopštila da je njena naredba bila efikasna u vraćanju kamiondžija-štrajkača na drumove, a iz sindikata najavljuju da će preduzeti pravne mjere uz pomoć ovlašćenih advokata za radno pravo kako bi se oglušili o naredbu. 

Pojedine kamiondžije kažu da gubitak prihoda tokom štrajka vrši pritisak na vozače u pogledu daljeg učešća u industrijskoj akciji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije