Privreda

Kakva je sudbina ribnjaka "Saničani" iz Prijedora

Kakva je sudbina ribnjaka "Saničani" iz Prijedora
Foto: Arhiva | Kakva je sudbina ribnjaka "Saničani" iz Prijedora

PRIJEDOR - Račun ribnjaka "Saničani" iz Prijedora, koji je već godinama u stečaju, blokiran je i to, kako je za "Nezavisne novine" rekao stečajni upravnik Mirko Marčeta, radi naplate troškova parničnog postupka od 2.620 KM.

Naime, kako se navodi u zapisniku Odbora povjerilaca, stečajni upravnik je izvijestio Odbor povjerilaca da je račun preduzeća blokiran, da na njemu nema novca i da u prvih pet mjeseci ove godine nisu ostvareni prihodi.

"Račun je blokiran zbog izvršnog postupka po prijedlogu bivšeg vlasnika ribnjaka Radojice Ratkovca radi naplate troškova parničnog postupka u iznosu od 2.620 KM. To je bila neka sudska presuda i ovo je iznos sudskih troškova", kazao je Marčeta.

Dodao je da je vodna inspekcija naložila čišćenje centralnog i obodnih nasipa, te da se sječka i odvoz šiblja, biomase i drveta za ogrev prodaje, kako je Marčeta ranije rekao, da bi se podmirile obaveze prema radnicima ovog preduzeća, koji platu nisu primili pet mjeseci, a za doprinose je neizmireno 12.000 KM.

"Do kraja maja ove godine firma 'Dabar holc' iz Kozarske Dubice odvezla je 303.820 kilograma sječenice u 13 šlepera po cijeni od 4.503 KM, a vaganje se vrši u Kozarskoj Dubici", kazao je Marčeta, koji je ranije istakao da je donesena odluka o prodaji 10.000 tona biomase i 300 kubika ogrevnog drveta.

Odbor povjerilaca je ranije donio zaključak da je potrebno u što kraćem roku osposobiti vagu u ribnjaku kako bi se mogla izvršiti kontrola količine sječenice koja se otprema.

Kako je za "Nezavisne novine" rekao Zoran Bubić, advokat Radojice Ratkovca, nekadašnjeg vlasnika preduzeća "Saničani", račun će biti odblokiran čim budu naplaćeni troškovi parničnog postupka.

"Kad se parnice vode u stečaju, a to je parnica proistekla iz stečaja, parnični troškovi ne idu u isplatne redove, već se plaćaju prioritetno. To se tako radi jer su ovi troškovi izazvani neopravdanim ponašanjem stečajnog dužnika, te čim budu imali dovoljno novca da plate dug i račun se odblokira", rekao je Bubić.

Marčeta je za "Nezavisne novine” naveo da su imali i licitaciju ribe, ali da se na tu licitaciju niko nije javio, te da zbog toga nisu mogli ostvariti nikakav prihod.

Stečajni upravnik ranije je informisao Odbor povjerilaca i o procjeni imovine Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Poreske uprave RS kao razlučnih povjerilaca u ovom stečajnom postupku, navodeći da je vrijednost nekretnina ribnjaka nad kojim postoji razlučno pravo ovih dviju institucija 613.829 KM, te da su oba razlučna povjerioca dala saglasnost za prodaju stečajnog dužnika kao pravnog lica.

Marčeta je Odbor povjerilaca informisao i o elaboratu Zavoda za izgradnju grada Prijedora o procjeni vrijednosti potrebnih ulaganja u postojeću infrastrukturu ribnjaka, po kojem je potrebno uložiti 2.722.940 KM da bi se ribnjak doveo u stanje potrebno za normalno funkcionisanje.

Riječ je o potrebi izgradnje novih dijelova nasipa, sanaciji postojećih oštećenja nasipa, sanaciji oštećenja na armiranobetonskim građevinama ispusta i upusta, čišćenju pojedinih vodnih objekata i dovođenju površina predviđenih za kretanje vozila u funkcionalno stanje.

Okružni privredni sud u Prijedoru zakazao je za 10. jul izvještajno ročište, kada bi Skupština povjerilaca trebalo da razmatra uslove prodaje prijedorskog ribnjaka.

Kada je Skupština povjerilaca prijedorskog ribnjaka "Saničani" u januaru ove godine donijela odluku o prodaji stečajnog dužnika kao pravnog lica, protiv odluke je bio advokat Zoran Bubić u svojstvu povjerioca i u svojstvu punomoćnika povjerioca Radojice Ratkovca iz Prnjavora.

Stečaj je otvoren u martu 2021. godine, a protiv većinskog vlasnika Radojice Ratkovca Okružno javno tužilaštvo Prijedor u februaru prošle godine podiglo je optužnicu zbog krivičnog djela nezakonito postupanje u privrednom poslovanju, kojim je oštetio javne prihode za oko pola miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije