Privreda

Kanton Sarajevo vodi privrednike iz BiH u Dubai

Kanton Sarajevo vodi privrednike iz BiH u Dubai
Foto: N.N. | Kanton Sarajevo vodi privrednike iz BiH u Dubai

SARAJEVO - Kanton Sarajevo će preuzeti organizaciju odlaska bh. privrednika na sajam "Expo Dubai 2020", koji se održava u oktobru. Ovo je juče novinarima na vanrednoj konferenciji za medije saopštio Edin Forto, premijer KS.

Ovo je juče novinarima na vanrednoj konferenciji za medije saopštio Edin Forto, premijer KS.

"Važno je naglasiti da ćemo preuzeti  organizaciju za sve privrednike u BiH. To je najveći sajam, nacionalni sajam koji se organizuje za države. Kontaktirali smo vlasti u Dubaiju i dobili smo odobrenje da možemo nastupiti na sajmu u organizaciji Kantona Sarajevo", rekao je Adnan Delić, ministar privrede KS.

Dodao je da su, nakon što su počele kalkulacije o samom nastupu, vlasti u Dubaiju ponudile svu infrastrukturu  bh. privrednicima, ali da vlast na nivou BiH nije našla za shodno da izorganizuje ostalo.  

"Vjerujemo da ćemo naći finansijsku konstrukciju u našem budžetu i koliko god izdvojimo novca, vjerujemo da će nam se to vratiti, kako KS, tako i cijeloj državi. Nadam se da ćemo sve uspjeti uraditi u narednih 15 dana, ono što su države radile pet godina. Oko 20 miliona su ulaganja država u regionu u ovaj sajam. Mogućnost prezentacije imaće sve grane privrede. Pozvaćemo sve politike koje sudjeluju u vlasti u KS da budu članovi odbora, pozvaćemo entitetske i kantonalne vlade, pa i državu da nam pomognu, da budu vjetar u leđa i nećemo ovo koristiti u političke svrhe", kazao je Delić.

Na ovoj izložbi učestvuju 192 zemlje i očekuje se da će kroz sajam proći oko 25 miliona ljudi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije