Privreda

Kinezi grade fabriku auto-rasvjete u Nišu

Kinezi grade fabriku auto-rasvjete u Nišu
Foto: N.N. | Kinezi grade fabriku auto-rasvjete u Nišu

BEOGRAD/NIŠ - Kinezi će graditi fabriku auto-rasvjete u Nišu, što je nova kineska investicija koja će obezbijediti 1.000 radnih mjesta, rekao je ministar privrede Goran Knežević.

Knežević je sa generalnom direktorkom kompanije "Ksinđi automotiv lajting" Ksiaoping Zu i gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem potpisao Memorandum o razumijevanju za investiciju vrijednu 50 miliona evra.

On je istakao da će kineska kompanija donijeti nove tehnologije u auto-industriju, saopšteno je iz Ministarstva privrede Srbije.

"Ova investicija će, po pokretanju proizvodnje, dati novi impuls privrednom rastu Srbije i uticaće na rast izvoza. Uveren sam da će i naši prijatelji iz Kine biti zadovoljni uslovima u Srbiji, a pre svega motivisanim kadrom", rekao je Knežević.

Početak izgradnje dogovoren je za 2020. godinu, dok će plasman proizvoda biti obezbijeđen, prije svega, na tržišta NJemačke, Francuske i Slovačke.

Planirana je saradnja sa vodećim kompanijama u oblasti auto-industrije, poput BMV-a, "Folksvagena", "Audija", "Pežoa", "Renoa", "Opela".

Kompanija "Ksinđi" jedna je od vodećih svjetskih proizvođača rasvjete za automobilsku industriju, a posebnu pažnju posvećuju razvoju posebnih tehnoloških rješenja u toj grani. Zapošljava oko 5.000 ljudi u pet fabrika raspoređenih u Kini, Njemačkoj i Japanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije