Privreda

Kinezi preuzeli i kompaniju koja istražuje zlato u Boru

Kinezi preuzeli i kompaniju koja istražuje zlato u Boru
Foto: Ilustracija | Kinezi preuzeli i kompaniju koja istražuje zlato u Boru

Kineska kompanija Ziđin, koja je novi većinski vlasnik RTB Bor, postala je i novi vlasnik kanadske kompanije Nevsun koja ima pravo istaraživanja nalazišta bakra i zlata u Srbiji.

Kineska komanija, naime, saopštila je danas da je ponuda za kupovinu svih emitovanih akcija i akcija u opticaju kompanije Nevsun bila uspješna.

Nevsjun se, inače, bavi preradom teških metala i u Srbiji posluje preko kompanije Rakita eksplorejšn.

Trenutno Nevsun realizuje projekat Čukaru Peki u Boru, a riječ je o nalazištu bakra svjetske klase.

Kompanija Nevsun još upravlja i rudnikom Biša u Eritreji, koji proizvodi bakar i cink.

Akcionari Nevsuna su do krajnjeg roka, a to je bio 28. decembar, prodali skoro 90 odsto od ukupnog broja akcija kompanije, a Ziđin je, preko svoje podružnice, preuzeo sve deponovane akcije i za njih će platiti 1,66 milijardi kanadskih dolara.

"Veoma smo zadovoljni što smo kupili Nevsun i nastavićemo da održavamo čvrsto opredeljenje kompanije u primjeni bezbjednih, efikasnih i održivih praksi u rudarstvu", izjavio je Cen Fjinghe, predsednik kompanije Ziđin, dodajući da ta kompanija u okviru projekta Čukaru Peki namerava vrlo brzo da razvije Gornju zonu i uvede je u proizvodnju što prije.

Ziđin je, inače, produžio period koji je na raspolaganju akcionarima Nevsuna da ponude svoje preostale akcije u okviru ponude za 10 dana, do krajnjeg roka koji ističe 7. januara 2019. godine, po istoj cijeni, navodi se u saopštenju za medije, gdje se navodi i da prema preliminarnoj ekonomskoj studiji vrijednost ležišta kod Bora procjenjuje se na oko sedam milijardi dolara.

Kao olakšavajuća činjenica navodi se da bi blizina pogona za preradu rude u RTB Boru i nova najsavremenija topionica izgrađena u krugu tog preduzeća dodatno uticali na niže cijene vađenja i prerade rude iz ležišta Čukaru Peki.

Kako se navodi, od eksploatacije rudnika država Srbija ubirala bi pet odsto neto prihoda takse za korišcenje mineralnih sirovina i dodatnih 15 odsto na ime poreza.

Nevsun Risorsiz je vlasnik 100 odsto prava na istraživanje visoko rangiranog projekta bakra Čukaru Peki - Gornja Zona i vlasnik je 60,4 odsto prava na istraživanje Čukaru Peki - Donja Zona u Srbiji.

Čukaru Peki - Donja Zona je zajednički poduhvat sa Friport-Mekmoran Ekplorejšn Korporejšn (Friport) koji trenutno posjeduje 39,6 odsto prava na istraživanje, a nakon završetka studije izvodljivosti Nevsun Risorsiz Ltd će posedovati 46 odsto prava na istraživanje, a Friport 54 odsto.

Nevsun generiše priliv gotovine od rudnika bakra i cinka Biša u Eritreji koji je 60 odsto u vlasništvu kompanije.

Ziđin Majning Grup Co. Ltd. je osnovana 1993. godine sa sedištem u Fuđienu i vodeća je globalna rudarska kompanija specijalizovana za istraživanje i razvoj zlata, bakra, cinka i drugih mineralnih sirovina. Kompanija upravlja širokim portfolijom, koji se prvenstveno sastoji od zlata, bakra, cinka i drugih metala kroz investicije u Kini i inostranstvu u više od devet zemalja.

Kompanija je prisutna na berzama u Šangaju i Hong Kongu sa tržišnom kapitalizacijom od približno 10 milijardi američkih dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije