Privreda

Pratite nas na Google news

Kinezi ulažu u energetiku Srbije

Kinezi ulažu u energetiku Srbije
Foto: Tanjug/AP | Kinezi ulažu u energetiku Srbije
Tanjug

Kineske investicije u Srbiji su u daljem razvoju, a prije svega su vezane za infrastrukturu i energetiku.

Ovo je izjavio ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i dodao da će Srbija iskoristiti samit 16+1 u Dubrovniku da potpiše nove sporazume i memorandume.

"Mi ćemo i ovu priliku iskoristiti za potpisivanje novih sporazuma i memoranduma. Razgovaraće se o izgradnji dionica Novi Beograd -Sručin i Požega-Boljare, ali energetika predstavlja jednu od snažnih osnova naše saradnje", rekao je Antić za RTS u Dubrovniku, gdje je počeo biznis forum na Samitu premijera 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Kine.

On je dodao je termoelektrana koja se gradi u Kostolcu, snage 350 megavata, "najveći projekat te vrste u Srbiji od 1991. godine".

"To je investicija, s proširenjem Kopa Drmno, vredna milijardu dolara", rekao je Antić i podsetio da se radi i toplodalekovod izmedju Obrenovca i Novog Beograda.

Ministar je naglasio da se planira i nekoliko drugih značajnih projekata.

"Bez ikakve sumnje, Kina će biti naš snažan partner u energetici i izgradnji novih termoblokova. Razmatramo nekoliko opcija, ja očekujem da ćemo ove godine doneti odredjene odluke", poručio je Antić.

On je ocijenio da je saradnja dvije zemlje u ekspanziji.

Na konstataciju da je tokom jučerašnjeg sastanka bilo riječi o privatnim investicijama u Zrenjaninu i Loznici, ali i strateškoj saradnji s RTB Bor, Antić je rekao da je Srbija uspjela da napravi iskorak da sa isključivom investicijom u infrastrukturu i energetiku udje u direktne investicije vezane za privredu.

On je dodao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na tome više puta insistirao i da je u razgovoru s predsjednikom Kine Si Djinpingom rekao da su kineske kompanije dobrodošle u Srbiju.

Antić je podsjetio da će Vučić od 23. do 27. aprila boraviti u Pekingu na forumu lidera "Jedan pojas jedan put", gdje će se ponovo sastati sa Sijem.

"Očekujem da će to dati impuls za nove investicije u Srbiju", ocijenio je Antić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije