Privreda

Klikom do građevinske dozvole

Klikom do građevinske dozvole
Foto: N.N. | Klikom do građevinske dozvole

BANJALUKA - Efikasnost postupka izdavanja građevinske dozvole jedno je od najbitnijih pitanja koja utiču na poslovne aktivnosti u sektoru izgradnje, uključujući i građane i poslovne subjekte, smatraju u resornom ministarstvu.

Kako bi unaprijedila ovu oblast, Vlada Republike Srpske pripremila je izmjene Zakona o uređenju prostora i građenju, koje će se pred poslanicima Narodne skupštine RS naći na narednom zasjedanju. 

Kao glavna novina navodi se elektronski postupak izdavanja građevinskih dozvola, a koji bi trebalo da ubrza procedure i smanji troškove postupka.  Plan je da se razmjena podataka između organa koji vodi postupak i ostalih učesnika vrši u elektronskom obliku i u propisanoj formi, čime bi se u potpunosti zamijenila dosadašnja praksa da se kompletan postupak vodi na osnovu dokumentacije koja se nadležnim organima uprave dostavlja u papirnoj formi.

"Elektronski postupak podrazumijeva da se kompletna procedura od podnošenja zahtjeva i dostavljanja dokaza do izdavanja lokacijskih uslova, građevinske i upotrebne dozvole, te odlučivanja po redovnim i vanrednim pravnim lijekovima, sprovodi elektronski, putem odgovarajućeg softvera za elektronske dozvole", navodi se u zakonu.

Inače, u razlozima za donošenje zakona se navodi kako je dosadašnji sistem izdavanja dozvola pun nedostataka i nepravilnosti.

"Ključni problemi koji usporavaju i usložnjavaju postupak  su neefikasnost u radu organa uprave, nepoštivanje propisanih rokova, nepostojanje profesionalne odgovornosti i etike stručnih lica i neefikasna kontrola njihovog rada, neadekvatno sankcionisanje kršenja rokova, neosnovano visoki iznosi pojedinih naknada i saglasnosti koje se plaćaju u postupku i plaćanje iste naknade po više osnova", piše u zakonu.

Trenutno se u Republici Srpskoj kompletan postupak izdavanja građevinskih dozvola vodi na osnovu dokumentacije koju investitor pribavlja i dostavlja nadležnim organima uprave u papirnoj formi u postupku koji je kroz važeći Zakon o uređenju prostora i građenju dosta pojednostavljen i s kratkim rokovima za izdavanje dozvola.

Pravilo je da građevinske dozvole izdaju jedinice lokalne samouprave, a Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je nadležno za izdavanje građevinskih dozvola samo za složene objekte koji su definisani kroz Zakon o uređenju prostora i građenju.

Veljko Jarić, vlasnik građevinske firme "Aragosta invest" iz Banjaluke, kaže kako bi elektronski postupak preduzećima pojednostavio proceduru, koja je prilično komplikovana.

"To je odlična stvar pod uslovom da sve bude uvezano s geodetskom upravom, katastrom i gruntovnicom, kako bi to funkcionisalo kod određenih provjera", smatra Jarić.

Prema njegovim riječima, potrebno je mnogo rada kako bi se postupak izdavanja građevinske dozvole skratio.

"Primjera radi, u opštini vam kažu kako će vam dozvola biti izdata za sedam dana, a da je vaše samo da spremite svu neophodnu dokumentaciju. Međutim, da bi se svi papiri prikupili nekada je potrebno i šest mjeseci", kaže on.

Podsjećamo, u novom ekonomskom izvještaju Evropske komisije za zemlje kandidate za članstvo u EU za četvrti kvartal 2018. godine, navodi se kako je BiH po pitanju izdavanja građevinskih dozvola među najgorim zemljama.

Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, nedavno je izjavila kako bi mnoge lokalne zajednice već u 2019. godini mogle krenuti u postupak izdavanja elektronskih građevinskih dozvola.

U Privrednoj komori RS više su pažnje usmjerili na dio zakona koji definiše način obračuna rente i naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i nadzora nad građenjem objekata u procesu građenja pa su u skladu s tim i dostavili svoje primjedbe.

"Možemo zaključiti da su izmjenama i dopunama zakona obuhvaćene ključne oblasti izdavanje građevinskih dozvola, obaveze i odgovornosti licenciranih projektanata, te otklonjene određene proceduralne prepreke, posebno kada je riječ o planskim dokumentima. Poslovna zajednica računa kako na uvrštenje svojih dostavljenih primjedaba na zakon, tako i na primjenjivost predloženih zakonskih rješenja", kazao je Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije