Privreda

Kriza kuje katance za zanatske radnje u FBiH

Kriza kuje katance za zanatske radnje u FBiH
Foto: N.N. | Kriza kuje katance za zanatske radnje u FBiH

SARAJEVO, BANJALUKA - Ekonomski uslovi za poslovanje malih obrtnika u Federaciji BiH zbog posljedica pandemije virusa korona sve su teži, te mnogi od njih stavljaju ključ u bravu.

Prema podacima koje su dobile "Nezavisne", u Unsko-sanskom kantonu je u posljednjih mjesec dana evidentirano oko 200 vlasnika koji su odjavili svoja zanimanja, dok je u Kantonu Sarajevo zatvoreno više od 50 odsto zanatskih radnji.

Naser Idrizagić, predsjednik Obrtničke komore Kantona Sarajevo, kazao je za "Nezavisne" da je više od 90 odsto zanatlija u alarmantnoj situaciji.

"U Sarajevu imamo više od 10.000 obrtnika, a zatvoreno je više od 50 odsto radnji, za šta je krivac isključivo pandemija virusa korona. Zatvorene su skoro sve radnje na Baščaršiji koje su prvenstveno zavisile od turizma i ljudi koji dolaze iz inostranstva. Ako se ovako nastavi, poslije Nove godine će biti zatvoreno njih više od 90 odsto", navodi Idrizagić.

Prema njegovim riječima, bilo je pomoći sa kantonalnog i federalnog nivoa, ali konkretnu pomoć tek očekuju.

"U narednom periodu ćemo uputiti zahtjev za subvencije ili plaćanje doprinosa za radnike za zimske mjesece, kada inače ima manje posla. Takođe, tražićemo subvenciju plata za zanatlije koji zadrže radnike jer je i to veliki problem. Prema našim podacima, u Kantonu Sarajevo otpušteno je nekoliko hiljada radnika. Očekujemo i određene projekte koji bi pomogli obrtnicima, odnosno dodjelu od 1.000 do 5.000 KM, koji bi bili nepovratni, a koliko-toliko bi ublažili posljedice pandemije za zanatlije", pojasnio je Idrizagić.

Predsjednik Obrtničke komore Unsko-sanskog kantona Enes Arapović kaže kako je u posljednje vrijeme prisutna izrazito negativna tendencija po kojoj je broj prijava novih obrtničkih zanimanja mnogo manji od onih koja se odjavljuju.

"Najviše se odjavljuju djelatnosti iz oblasti ugostiteljstva i turizma, ali i drugih branši koje su proizvodnog karaktera", kazao je Arapović.

Istakao je da je za ovaj period bez posla ostalo više od 300 radnika, a vlasti na svim nivoima do sada nisu pružile dovoljno podrške malim obrtnicima u prevazilaženju ekonomskih poteškoća.

"Vlada USK je pomogla samo one obrte koji su bili jedno vrijeme potpuno zatvoreni naredbama federalnih institucija, a to su ugostitelji, frizeri i kozmetičari. Na druge se nisu odnosile mjere pomoći, pa je stvorena jedna vrsta diskriminacije", smatra Arapović.

S druge strane, predstavnici Zanatsko-preduzetničke komore RS, koja okuplja oko 21.800 zanatlija u Srpskoj, razgovarali su u petak sa Radovanom Viškovićem, predsjednikom Vlade RS.

"Na sastanku je naglašeno da su ispunjeni svi njihovi dosadašnji prijedlozi. Saradnja ove komore i Vlade RS je odlična i oni su zahvalili premijeru za uvažavanje njihovih prijedloga i sugestija", navodi se u saopštenju Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

Lazo Šešić, predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore RS, rekao je da je i prije pandemije bila situacija da su jedni otvarali, a drugi zatvarali radnje.

"Ova pandemija je pogodila sve privrednike, i male i velike, i moramo shvatiti da je korona s nama i moramo sa njom živjeti. Na sastanku sa Radovanom Viškovićem, predsjednikom Vlade RS, dogovorili smo se kako da ovu situaciju zajednički prevaziđemo i pomognemo svima koji su pogođeni. Tražili smo da se onima koji su najugroženiji iznađu sredstva kako bi im se pomoglo da ne zatvaraju radnje. Prema mojim saznanjima, nije došlo do većeg zatvaranja radnji nego što je to bilo prije pandemije virusa korona", istakao je Šešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije