Privreda

Kurs voćarstva za penzionere

Kurs voćarstva za penzionere
Foto: Ilustracija | Kurs voćarstva za penzionere

DOBOJ - U Doboju je danas za 40 članova gradskog Udruženja penzionera, među kojima je pet žena, organizovan kurs iz voćarstva, budući da ova grana poljoprivrede ovoj populaciji, osim razonode, omogućava i dodatne izvore prihoda.

Predavač iz Resora za pružanje stručnih usluga u oblasti voćarstva Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Aleksandar Popović pojasnio je da ova zimska edukacija obuhvata osnovne radove - proljetnu rezidbu voćki, hemijsku zaštitu, đubrenje i održavanje zemljišta, budući da je riječ o malim porodičnim voćnjacima na okućnicama.

Popović je, kao najčešće greške u voćarstvu, ukazao na preranu rezidbu voćki.

"Bolje je što kasnije krenuti sa rezidbom, jer će one kasnije i da krenu sa sokovima i time je manja opasnost od proljetnih mrazeva", rekao je Popović i dodao da je pojavom pupova na granama lakše prepoznati rodne od onih nerodnih.

On je polaznicima preporučio da ne treba da rano đubre zemljište, jer ako voćke ne rode, podstiče se prirast i time iduće godine više orezivanja.

Penzioner Žarko Lazarević rekao je da je početnik u voćarstvu i da na kursu želi naučiti kako se voće sadi, orezuje i čime se štiti.

Lazarević je naveo da već posjeduje zasade kruške, jabuke i šljive, ali da prema preporuci, kao najisplativije, želi da zasadi lješnjak.

Penzioner Stojan Prešić posjeduje kombinovani voćnjak sa oko stotinjak sadnica šljive, jabuke, kruške i kajsije, za koji kaže da je prerastao zbog najčešće greške nedovoljnog orezivanja grana, a čime se gubi rod.

Kurs organizuje dobojsko Udruženje penzionera u saradnji sa Resorom za pružanje stručnih usluga u oblasti voćarstva Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Predsjednik dobojskog Udruženja penzionera Rajko Gligorić rekao je novinarima da je riječ o šestom ciklusu iz ove oblasti, a da će polaznici, osim teorijskog predavanja, biti u prilici da prisustvuju i praktičnom dijelu u jednom od voćnjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije