Privreda

Liberalizacija tržišta put ka haosu

Liberalizacija tržišta put ka haosu
Foto: N.N. | Liberalizacija tržišta put ka haosu

​BANJALUKA - Postupak liberalizacije tržišta u oblasti auto-odgovornosti bi trebalo odgoditi jer, prema iskustvima iz okruženja, vidimo da nismo spremni na to, rekao je Milomir Durmić, predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje pri Privrednoj komori RS.

"Na tržištu osiguranja Republike Srpske posluje 25 osiguravajućih društava, koja se bave obaveznim osiguranjima u saobraćaju. Veliki broj društava na malom tržištu i liberalizacija bi doveli do velikog haosa", kazao je Durmić.

Kako ističe, sugerisano je da prilikom donošenja novog zakona ne treba da se žuri sa liberalizacijom, jer se i sada putem Agencije za osiguranje RS diktiraju cijene obaveznim auto-osiguranjima, tako da i sada može da smanji premije ukoliko želi na taj način pomoći građanima, te da nema potrebe da se vrši liberalizacija.

"Hrvatska je donijela zakon prema kojem se obavezala da će tri mjeseca nakon ulaska u EU izvršiti liberalizaciju svog tržišta, Crna Gora je potpuno pomjerila liberalizaciju do ulaska u EU, Srbija ne razmišlja o tome sve dok ne uđe u EU, FBiH nema zakon kojim predviđa liberalizaciju, samo je RS donijela taj zakon. Mislimo da je to preuranjeno i da smo nespremni za tako ozbiljan proces", istakao je Durmić.

Naveo je da je prije nekoliko dana održan sastanak s Udruženjem osiguravača Srbije, koje je profesionalno udruženje i veoma značajna institucija. Cilj je, kako kaže, da se neka zakonska rješenja i iskustva iz Srbije primijene i u RS.

Napomenuo je da je ova godina za industriju osiguranja bila poprilično turbulentna i teška jer je, ističe, krajem 2018. godine smanjena tarifa obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti što je potreslo osiguravajuća društva u smislu da su imali oko 10 odsto manje prihode u ovoj godini po toj vrsti osiguranja.

"Ako uzmemo u obzir da oko 70 odsto u strukturi premije čini premija od auto-odgovornosti, onda je jasno da je to značajno smanjenje. Na polugodištu je pet društava imalo negativan finansijski rezultat i nadam se da će situacija na kraju ove godine biti bolja i da će se to svesti na dva, eventualno tri društva", dodao je Durmić.

Bojan Popović, generalni direktor "Dunav osiguranja" Banjaluka i član Skupštine Udruženja društava za osiguranje pri Privrednoj komori RS, kazao je da je ovu godinu karakterisalo mnogo štete po polisama auto-odgovornosti i auto-kaska.

"'Dunav osiguranje' uspjelo da je završi na najbolji mogući način - pozitivno ćemo poslovati. Svi revizorski izvještaji su nam apsolutno pozitivni, tako da je iako jako teška godina, izašla u jako dobru", rekao je Popović.

Istakao je da je "Dunav osiguranju" samo po osnovu auto-osiguranja u toku ove godine isplatilo oko osam miliona maraka, što je za oko devet odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Govoreći o procesu liberalizacije, Popović je dodao da je on više vezan za ulazak u EU, nego što je direktno vezan samo za domaće tržište.

"Mi smo tražili odlaganje za neki naredni period s obzirom na to da društva nisu spremna za taj proces niti kapitalom niti organizacionom strukturom", zaključio je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije