Privreda

Ljubo Glamočić novi direktor "Gas-Resa"

Ljubo Glamočić novi direktor "Gas-Resa"
Foto: Ilustracija | Ljubo Glamočić novi direktor "Gas-Resa"

BANJALUKA – Bivši pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS i bivši član Regulatorne komisije za energetiku RS Ljubo Glamočić imenovan je za vršioca dužnosti direktora preduzeća "Gas-Res", koje je u vlasništvu Republike Srpske. Glamočić je na ovoj poziciji zamijenio Slavka Mitrovića.

Glamočić je danas za portal Capital.ba potvrdio da ga je Nadzorni odbor preduzeća "Gas-Res" imenovao za direktora krajem februara, te da je funkciju preuzeo polovinom marta. Kazao je da će uskoro biti raspisan i konkurs za direktora ovog preduzeća u skladu sa zakonskim procedurama.

"Pokušavam nastaviti ispunjenje osnovne obaveze ovog preduzeća, a to je snabdijevanje našeg glavnog potrošača 'Alumine' iz Zvornika, od koje zavisi 1.500 radnika koji rade tamo, ali i ostale naše kupce", kazao je Glamočić koji trenutno i potpredsjednik Područne privredne komore Banjaluka.

Glamočić je rekao i da je zadovoljan poslovanjem "Gas-Resa" u prošloj godini, da je ostvaren pozitivan rezultat te da su sve obaveze na vrijeme izmirene.

Govoreći o najavljenoj gradnji fabrike gasa u Zvorniku, u saradnji sa ruskim partnerima, Glamočić je rekao da su određeni sporazumi u prethodnom periodu potpisani i da je u ponedjeljak bila tehnička ekipa iz Rusije koja se bavila analizom ponuđenih lokacija.

"Očekujemo da će po povratku u Rusiju uraditi analizu i predložiti lokaciju koja bi bila najprihvatljivija. S obzirom na to da se radi o velikoj i zahtjevnoj investiciji potrebno je vrijeme", rekao je Glamočić.

Riječ je o postrojenju u kojem gas prelazi iz gasnog u tečno stanje. Na taj način se obim gasa smanjuje 600 puta i onda je njegov transport vrlo jeftin. Procijenjena vrijednost investicije iznosi oko 70 miliona evra.

(Capital.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije