Privreda

Mađarska traži otvaranje postupka protiv Bugarske

Mađarska traži otvaranje postupka protiv Bugarske
Foto: Pixabay | Mađarska traži otvaranje postupka protiv Bugarske

BRISEL - Mađarska je zatražila od Evropske unije da otvori pravni postupak protiv Bugarske zbog poreza koji je nedavno uvela na ruski prirodni gas koji putem gasovoda „Turski tok“ prolazi kroz njenu teritoriju, rekao je mađarski ministar za pitanja koja se tiču EU Janoš Boka.

Bugarska smatra da će porez, koji je nametnula u oktobru, smanjiti privilegovani položaj ruske državne energetske kompanije Gasprom u jugoistočnoj Evropi i odvratiti ruski uticaj u regionu, piše AP.

Srbija i Bugarska su u velikoj mjeri zavisne od ruskog gasa koji uglavnom ulazi preko Turske i Bugarske kroz gasovod Turski tok.

Obraćajući se putem društvene mreže Fejsbuk mađarski ministar Janoš Boka je rekao da je poslao pismo Evropskoj komisiji pozivajući je da pokrene postupak protiv Bugarske, što je, kako je naveo prvi korak koji EU može da iskoristi kako bi osigurala da se države članice pridržavaju svojih zakona.

Boka se požalio da je Bugarska uvela porez bez prethodnog konsultovanja sa Mađarskom i da vjeruje da je ta mjera u suprotnosti sa zakonima EU o carini i trgovini.

„Bugarska energetska taksa ozbiljno ugrožava energetsku bezbjednost Mađarske i čitavog regiona“, rekao je Boka i dodao da je Mađarska spremna da predmet iznese pred najviši sud EU pre kraja godine ako ne bude pokrenut postupak za kršenje zakona.

Snabdijevanje Bugarske isporukama Gasproma ubrzo je prekinuto nakon početka rata u Ukrajini, ali je Bugarska dozvolila korišćenje gasovoda Turski tok koji prolazi kroz njenu teritoriju za snabdijevanje Srbije i Mađarske.

O porezu, koji nameće taksu od deset evra po megavat-satu na prenos ruskog gasa, EU je raspravljala u oktobru, ali nije donijeta odluka o tome da li je to prikladno.

Bugarska vlada je saopštila da ne očekuje da će porez rezultirati višim cijenama za Mađarsku i Srbiju, već manjim profitom za Gasprom, prenosi Nova ekonomija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije