Privreda

Mađarska želi jaču saradnju sa kompanijama u Srpskoj

Mađarska želi jaču saradnju sa kompanijama u Srpskoj
Foto: N.N. | Mađarska želi jaču saradnju sa kompanijama u Srpskoj

BUDIMPEŠTA - Mađarska Vlada spremna je da finansira projekte kroz koje bi se obezbijedila saradnja mađarskih i kompanija u realnom sektoru iz Republike Srpske, rečeno je na sastanku potpredsjednice Vlade i ministarke za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenke Golić sa Atilom Štajnerom, državnim sekretarom u Ministarstvu za inovacije i tehnologije Mađarske.

Mađarska strana je, takođe, izrazila spremnost da pomogne u razvoju modela finasiranja zelene tranzicije, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

"Energetska, u javnosti poznata kao zelena tranzicija, jedan je od primarnih uslova za nastavak puta Republike Srpske i BiH ka Evropskoj uniji. Pitanje energetske efikasnosti i upotreba obnovljivih izvora energije, pretvaranje klimatskih i ekoloških izazova u prilike, omogućavanje pravedne i održive tranzicije prema klimatskoj neutralnosti -  teme su o kojima od Mađarske možemo mnogo da naučimo", rekla je Golićeva. Naglasila je da je Mađarska spremna da svoja iskustva u ovim oblastima podijeli sa Srpskom i BiH u cjelini.

Sastanku, koji je održan u Budimpešti, prisustvovao je i Laslo Orlos, direktor Zelenog centra za Zapadni Balkan u Vladi Mađarske, a među temama bilo je uspostavljanje bliže saradnje između Vlade RS i Vlade Mađarske u oblasti zelene tranzicije i korištenja pristupnih fondova, u čemu Mađarska ima veliko iskustvo i ostvarene značajne rezultate.

Posebna pažnja posvećena je iskustvima i izazovima u prelasku sa fosilnih na obnovljive izvore energije i prilagođavanju termoenergetskih objekata direktivama EU. Dogovoreno je da se u što skorije vrijeme organizuje uzvratna posjeta tokom koje bi mađarska delegacija održala sastanke sa predstavnicima svih nivoa vlasti u BiH.

Golićeva, sa saradnicima, boravi u radnoj posjeti Budimpešti na poziv Ministarstva za inovacije i tehnologije Mađarske.

                                                                       

                                                                                                     

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije