Privreda

Mašine na terenu, grade pristupne puteve za Aerodrom Trebinje

Mašine na terenu, grade pristupne puteve za Aerodrom Trebinje
Foto: Vesna Duka | Mašine na terenu, grade pristupne puteve za Aerodrom Trebinje

TREBINJE - Na lokalitetu Aerodroma Trebinje kod sela Taleža započeli su istražni radovi i izgradnja pristupnih puteveva, a obišli su ih Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza RS, i Mladen Stanković, direktor Aerodroma, zajedno sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem i saradnicima.

Vlada Srbije je, kako je rečeno na terenu, dosad obezbijedila 370.000 maraka za geološka istraživanja, a Vlada Republike Srpske će maksimalno podržati sve ostale poslove koje je potrebno izvoditi do samog građevinskog dijela projekta.   

Gradonačelnik Ćurić je pojasnio da se rade pristupni putevi i istražni radovi zemljišta, kako bi se ispitalo tlo zbog što kvalitetnije izrade samog projekta i građevinskih radova.

"Sva su pitanja otvorena i smatram da ćemo u ovoj i narednoj godini realizovati sve one planove koje smo započeli, a to su, osim pristupnih puteva aerodromu i gradske obilaznice, gradnja slobodne zone i druge infrastrukture", rekao je Ćurić. Sredstva za eksproprijaciju zemljišta su, kako je rečeno, već obezbijeđna, pa će se uskoro krenuti u otkup.

Napominjući da je neupitna buduća gradnja aerodroma, u šta se uvjerio i na terenu, ali i u prethodnim razgovorima u gradonačelnikovom kabinetu, ministar Ćorić je kazao da je u vezi s ovim projektom u stalnom kontaktu s kolegama iz Srbije.

"Mi smo prije mjesec i po imali nekoliko sastanaka na najvišem nivou, gdje su bili predstavnici svih ustanova i ministarstava, predsjednik Vlade, srpski član Predsjedništva BiH, predstavnici Aerodroma i njihove kolege iz Srbije, pokušavajući riješiti sva neriješena pitanja, iako nemamo puno otvorenih pitanja, osim potpisivanja memoranduma između Srbije i Savjeta ministara BiH da bismo mogli da krenemo s izgradnjom", kazao je ministar Ćorić.

Dodao je da se ne može odrediti precizan datum početka građevinskih radova, jer je prethodno potrebno uraditi svu potrebnu dokumentaciju i istražni dio posla, a to zahtijeva određeno vrijeme koje se ne može predvidjeti, jer se ne zna koliko se istraživanja mogu izvoditi. "Onog trenutka kada se stvore sve pretpostavke da se može krenuti u izvođenje radova i budemo znali tačan rok početka i trajanja radova, moći ćemo dati i konkretnije informacije o rokovima, ali je važnije govoriti o tome da će doći taj dan", dodao je ministar Ćorić.

Ministar je bio prijatno iznenađen spremnošću lokalne zajednice, na čelu s gradonačelnikom Ćurićem, da se radi i ostala gradska infrastruktura, u smislu slobodne zone, istočne i zapadne obilaznice, gradnje kružnog toka kod gradske kapele, te rekonstrukcije puta Trebinje - Klobuk, a sve to bi trebalo da se počne graditi iduće godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije