Privreda

Mencinger: Strane investicije izvlače novac, a ne donose

Mencinger: Strane investicije izvlače novac, a ne donose
Mencinger: Strane investicije izvlače novac, a ne donose

BEOGRAD - Slovenački ekonomista Jože Mencinger komentariše najnovije poteze vlasti u Srbiji i upozorava da su se strane investicije pokazale kao nešto što iz novih članica EU izvlači novac.

Mencinger, profesor u penziji, izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa da ga program Vlade Srbije pod vođstvom premijera Aleksandra Vučića "nije impresionirao".

"Čini mi se dosta nekonzistentan. S jedne strane obećava subvencije, a s druge strane sniženje poreza. To na neki način ne ide zajedno. Ako imaš subvencije, moraš negdje naći novac. Obećava da će se situacija promijeniti na bolje, ali smanjuju potražnju pošto smanjuju prihode pojedinaca. Srbija, koja je ipak dosta veća od Slovenije, ne može potražnju obezbijediti izvozom. Nadanja da će na taj način obezbijediti dovoljnu potražnju, da izađe iz krize, dosta su iluzorna", kaže on i dodaje: "Dosta iluzija je i oko stranih investicija i Srbija se žali da ih nema. Ne radi se samo o Srbiji. Strane investicije su opale  u svim zemljama, a pogotovo u istočnoj Evropi. Strane investicije su se pokazale kao nešto što izvlači novac, pričam o novim članicama EU. Prošle godine, neto odliv kapitala iz tih zemalja bio je 40 milijardi. Srbija se zavarava da će privući strane investicije na taj način da snizi plate i smanji prava radnika. Mislim da od toga neće biti ništa. Ne zbog Srbije kao takve, nego zbog toga što u ovoj krizi stranih investicija nema puno i nadanja, da će to brzo poboljšati situaciju, su pogrešna."

Postoje li drugačiji instrumenti, manje bolni po građane?

"Teško da postoje neki drugi instrumenti. Ono što je obično potrebno je neka strpljivost, koju Vlada obično nema. To se vjerovatno najočitije pokazalo u Srbiji kada je otišao ministar finansija. Po mom mišljenju, to je mlad čovjek, koji je htio nešto uraditi na brzinu. Već su sindikati najavili štrajkove. Koliko se Vlada mogla sporazumjeti, ili nije mogla, teško je reći", ističe on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije