Privreda

Minimalac u Srpskoj veći nego kod Bugara sa duplo jačim BDP, izbori razlog za novo povećanje

Minimalac u Srpskoj veći nego kod Bugara sa duplo jačim BDP, izbori razlog za novo povećanje
Foto: Pixabay/Ilustracija | Minimalac u Srpskoj veći nego kod Bugara sa duplo jačim BDP, izbori razlog za novo povećanje

BANJALUKA - Suprotno svim ekonomskim zakonima, Ekonomsko-socijalni savjet Republike Srpske sutra će razmatrati još jedno povećanje minimalne plate i pored činjenice da je u ovom trenutku bruto minimalna plata u Republici Srpskoj veća nego u Bugarskoj, Srbiji, Federaciji BiH, Makedoniji i Albaniji.

  Najniža bruto plata BDP per capita
Republika Srpska 481,65 evra 5.027 evra
Bugarska 467,79 evra 11.321 evra
Srbija 406,73 evra 8.748 evra
Federacija BiH 402,36 evra 5.208 evra

Istovremeno, u odnosu na ove zemlje Republika Srpska ima najmanji BDP po glavi stanovnika, što je, kako kažu stručnjaci, još jedan od razloga zbog kojih u ovom trenutku minimalnu platu ne treba povećavati. 

Primjera radi, najniža bruto plata u Republici Srpskoj iznosi 481,65 evra, a BDP po glavi stanovnika 5.027 evra, dok je najniža bruto plata u Bugarskoj 467,79 evra, a BDP po glavi stanovnika u ovoj zemlji iznosi duplo više, ili 11.321 evro. Slično je i kada je u pitanju Srbija, gdje najniža bruto plata iznosi 406,73 evra, a BDP per kapita 8.748 evra, što je znantno više nego u Republici Srpskoj. I u Federaciji BiH najniža bruto plata manja je nego u Republici Srpskoj i iznosi 402,36 evra, dok je BDP per kapita viši i iznosi 5.208 evra.

Inače, poslovna zajednica u Republici Srpskoj već danima negoduje zbog namjere Vlade Republike Srpske da izađe u susret sindikatu i poveća minimalnu platu, pitajući se koji je to ekonomski parametar na osnovu kojeg se želi podići minimalac.

Kako ističu, u ovom trenutku nema nijednog opravdanog razloga da minimalna plata bude veća, osim populizma i predstojećih izbora.

U poslovnoj zajednici nekoliko puta su naglasili da isključivu korist od podizanja minimalne plate ima država, koja će po osnovu poreza i doprinosa na višu minimalnu platu ubrati desetine i stotine miliona KM, koje će na kraju platiti privreda i sami radnici.

"U ovom trenutku nema makroekonomskih elemenata za bilo kakvo povećanje plate. Ako je inflacija bila deset posto to je pratila minimalna plata koja je porasla. U ovom trenutku Republika Srpska ima najveće učešće bruto minimalne plate u prosječnoj plati, a najmanji BDP po glavi stanovnika. Radi se o čistom populizmu", rekao je Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Ono što je zanimljivo jeste da u ovom trenutku, osim Crne Gore, Republika Srpska u odnosu na okruženje ima najviše učešće najniže plate u prosječnoj plati. Učešće najniže plate u prosječnoj plati u Republici Sprskoj iznosi čak 60,1 posto, dok je to u Hrvatskoj recimo 50,6 posto, u Srbiji 48,8 posto, Federaciji BiH 51 posto itd.

"Najniža plata u Republici Srpskoj u zadnje dvije godine povećana je četiri puta sa 266 evra u 2021. godini na 332 evra od maja 2022. godine. Takođe, bitno je napomenuti da se najniža plata koja se isplaćuje radniku uvećava po osnovu radnog staža. U Federaciji BiH od juna 2016. godine pa sve do kraja 2021. godine najniža plata iznosila je 1,18 evra po satu, odnosno 208 evra. Nakon pet i po godina, odnosno od početka 2022. godine došlo je do povećanja najniže plate, koja sada iznosi 278 evra", navodi se, između ostalog, u materijalima za sutrašnju sjednicu Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske.

U materijalima se navodi i to da se očekuje usporavanje inflacije koja bi krajem godine iznosila 10 posto, što je još jedan od razloga zbog kojih minimalnu platu ne bi trebalo podizati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije