Privreda

Mostarski Aluminij potpisao petogodišnji ugovor sa Glencoreom

Mostarski Aluminij potpisao petogodišnji ugovor sa Glencoreom
Foto: Ilustracija | Mostarski Aluminij potpisao petogodišnji ugovor sa Glencoreom
N.N.

Aluminij i najveća svjetska kompanija za trgovinu rudama i sirovinama Glencore, koja je do prekida rada mostarske kompanije bila jedan od njenih glavnih partnera, potpisali su novi petogodišnji ugovor o isporuci trupaca metala aluminijuma.

Kako su u ponedjeljak saopštili iz Aluminij Industrije, koja je uzela u zakup pogone Ljevaonice mostarskog Aluminija, saradnja s Glencoreom predstavlja veliko postignuće nakon ponovnog pokretanja proizvodnje.

"Suradnja između kompanija važna je i za Glencore i za Aluminij. Glencore će svojim klijentima ponovno moći ponuditi kvalitetne trupce proizvedene u Mostaru i za Aluminij, jer ovim ugovorom već imaju predbilježbe za trupce u mjesecima koji dolaze", naveli su iz Aluminij Industrije.

Pri tome nisu precizirali koliki je obim poslova niti finansijski iznos petogodišnjeg ugovora.

Amir Gros Kabiri, čelni čovjek MT Abraham Group, koja je uzela u zakup pogone mostarske kompanije, izjavio je da su preduzeti iznimni napori kako bi Aluminij učinili održivim.

"Proteklih mjeseci uložili smo ogroman napor. Prvo, zaposlili smo velik broj radnika u kratkom vremenu, ponovno pokrenuli proizvodnju, prošli postupak certificiranja, a također smo potpisali dva važna ugovora i nastavit ćemo činiti sve da zadržimo stabilnost kompanije", rekao je Kabiri.

Otkako je ponovno pokrenuo proizvodnju u pogonima Ljevaonice u novembru ove godine, MT Abraham Group je zaposlio blizu 130 radnika koji su radili do trenutka gašenja. Do kraja godine planiraju da imaju ukupno 170 radnika.

Uz Vladu Federacije BiH, Vlada Hrvatske je u mostarskom Aluminiju 12-odstotni suvlasnik, a još 44 odsto imaju mali dioničari, uglavnom stari radnici. Ta kompanija je prestala s radom u julu prošle godine zbog velikih gubitaka i dugovanja, od čega se najveći dio odnosi na trošak električne energije.

(N1)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije