Privreda

"Mubea" dolazi u Republiku Srpsku?

"Mubea" dolazi u Republiku Srpsku?
Foto: Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS | "Mubea" dolazi u Republiku Srpsku?

BANJALUKA - Republika Srpska je trenutno u najužem izboru zemalja gdje bi njemačka kompanija "Mubea", svjetski lider u automobilskoj industriji, mogla pokrenuti proizvodnju, potvrđeno je za "Nezavisne" u Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, kazao je prije nekoliko dana na konferenciji za novinare da će ovih dana doći do razgovora s jednim velikim proizvođačem auto-dijelova koji će vjerovatno investirati u Republiku Srpsku.

"Mislim da je to gotova stvar, ali nije još završeno objavljivanje svih detalja", naveo je tada Dodik.

Kako su istakli iz ovog ministarstva, investitori će odluku da eventualno premjeste dio portfolija u Republiku Srpsku, ulože novac i pokrenu proizvodnju donijeti krajem oktobra.

"Ovaj svjetski lider u automobilskoj industriji trenutno zapošljava preko 14.000 radnika na 48 lokacija širom svijeta. Ako izaberu Republiku Srpsku kao mjesto za investiranje, to će biti na jednoj od tri lokacije koje su Nijemci obišli početkom februara ove godine, i to u Laktašima, Doboju ili Prnjavoru", naglasili su u Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS.

Na pitanje koliko je vrijedna ova potencijalna investicija te koliko će biti zaposleno radnika, iz Ministarstva odgovaraju da je ovaj podatak poznat, ali da je poslovna tajna i ne smije se iznositi u javnost.

"Ono što možemo reći je da će ta kompanija biti svrstana u grupu velikih preduzeća", kazali su u ovom ministarstvu.

Kako su ranije naveli iz ovog ministarstva, od avgusta prošle godine je s predstavnicima njemačke firme održan niz sastanaka i predstavljeno im je nekoliko lokacija za potencijalno ulaganje.

Tim povodom delegacija iz Njemačke je obišla tri lokacije, i to poslovnu zonu Aleksandrovac u Laktašima, jednu lokaciju u Doboju i poslovnu zonu Vijaka u Prnjavoru.

Prema Zavodu za statistiku Republike Srpske, u velika preduzeća se ubrajaju ona koja zapošljavaju više od 250 radnika, što znači da bi "Mubea" mogla zaposliti najmanje ovoliko građana u Srpskoj.

Iz Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske su kratko rekli da trenutno vode pregovore s nekoliko inostranih kompanija iz automobilske, ali i drugih industrija.

"Ove firme planiraju ulagati u Republici Srpskoj ili zemljama regiona, ali do okončanja pregovora i donošenja odluke od strane investitora gdje će uložiti svoj novac nećemo se zvanično oglašavati", kazali su iz Ministarstva privrede i preduzetništva RS.

Iz Njemačke privredne komore u Bosni i Hercegovini su kratko poručili da ne raspolažu informacijama koje su vezane za kompaniju "Mubea".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije