Privreda

Na prodaju i najveći voćnjak u Federaciji

Na prodaju i najveći voćnjak u Federaciji
Foto: Ilustracija | Na prodaju i najveći voćnjak u Federaciji

MAGLAJ - Maglajsko preduzeće "Mapex" već neko vrijeme spremno je da proda svoje dvije kapitalne nekretnine. Riječ je o hotelu "Galeb", koji se nalazi u centru grada, i voćnjak sa čak 30.000 stabala, koji nosi epitet najvećeg voćnjaka u FBiH.

Direktor "Mapexa" Nefud Smajlagić kaže da je već bilo pojedinaca zainteresovanih za kupovinu hotela, ali da prodaja do sada nije realizovana.

"Hotel 'Galeb' ima kapacitet za oko 80 ljudi, uz mogućnost povećanja broja gostiju. U poplavama kuglana je oštećena, a kafić smo doveli u stanje da može da radi. Takođe, hotel ima salu za 250300 gostiju", rekao je on.

Kaže da se u hotel, koji je površine 1.100 kvadrata, u međuvremenu ulagalo kako bi mogao da se održava u funkciji. U svom punom sjaju hotel je funkcionisao prije rata.

"Oko hotela imamo u vlasništvu i parking. Taj parking inače nije prilagođen za velike autobuse koji dovode turiste, te bi budući investitor morao uložiti u njegovo sređivanje i proširenje. Osim toga i ljetna bašta trenutno nije u funkciji", ističe Smajlagić.

Hotel je u 100% vlasništvu "Mapexa", a cijena za koju bi prodali objekat je 1,15 miliona KM. Nije pod hipotekom, što olakšava posao budućem kupcu.

"Postoji i opcija da se proda većinski paket dionica. Tako bi za manje novca kupac mogao da napravi dobru investiciju. Za ovaj način prodaje zasad nismo imali zainteresovanih lica", rekao je Smajlagić.

U vlasništvu "Mapexa" je i najveći voćnjak u FBiH  ima 205 dunuma sa 30.000 stabala. Smajlagić kaže da je voćnjak zapušten i da su stabla sa slabim rodom. Nekada je to, kako kaže, bio ogledni voćnjak, a "Mapex" je do 1991. godine bio dio sarajevskog holdinga UPI.

"Kompleks voćnjaka je uz regionalni put i prodavaćemo dunum za 14.000 KM. Za njegovu kupovinu bili su zainteresovani Nijemci, ali je to i dalje na stendbaju", naveo je on.

Na površini ovog voćnjaka nalazi se i skladište za gotove proizvode, kao i dvije bušotine za vodu. Jedno izvorište bilo je bogato mineralnom vodom, ali se ona ne koristi zbog veće prisutnosti sumpora, te su raskinuli koncesiju. Drugo izvorište se odnosi na izvorsku vodu za piće, što daje dodatnu vrijednost ovom kompleksu.

"Ova investicija nije jeftina, a ni jednostavna, zato želimo ozbiljnog kupca", kaže Smajlagić i dodaje da postoji opcija prenamjene ovog zemljišta u građevinsko, pošto voćnjak graniči sa građevinskom zonom opštine Maglaj.

(eKapija)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije